Veiligheid in bankkantoren verhoogd dankzij minder cash
Het aantal gewapende overvallen op Belgische bankkantoren was nog nooit zo laag. In 2018 gebeurden er 2. Tien jaar geleden waren dat er nog meer dan honderd.
Deze spectaculaire daling zien we ook bij het aantal inbraken in bankkantoren. Vorig jaar waagden inbrekers 12 keer hun kans. In 2008 en 2009 waren dat er tientallen keren meer. Dat komt omdat banken hun kantoren beter beveiligen én omdat er steeds minder cash geld is in de kantoren.
Dat verklaart ook waarom het aantal (pogingen tot) plofkraken van geldautomaten wel is gestegen: 18 in 2018, tegenover 4 in 2017. Maar ook hier nemen de banken voortdurend maatregelen om deze criminaliteit te voorkomen.

Bankovervallen en bankinbraken dalen
Zowel het aantal bankovervallen als het aantal bankinbraken in België daalden de laatste jaren gevoelig.
In 2018 overvielen criminelen twee keer een bankkantoor. Een daling van 82% tegenover een jaar eerder. Kijken we naar een periode van tien jaar dan is de daling nog markanter: tussen 2008 en 2018 daalden de bankovervallen met 98%.

Vorig jaar braken criminelen 12 keer in bij een bank. In 2008 en 2009 lag dat cijfer vele keren hoger: in de Belgische bankkantoren werd toen respectievelijk 78 en 195 keer ingebroken.
Minder cash geld en sterkere beveiliging
De financiële sector wil dat zijn klanten en medewerkers veilig zijn in de bankkantoren. De banken investeren dan ook in goede beveiligingssystemen zoals bewakingscamera's, alarmsystemen, slimme geldkoffers, …
Maar de sector pakt het probleem ook proactief bij de kern aan. Zo bouwt hij het gebruik van cash geld af en promoot hij digitale transacties. De voordelen van elektronische en digitale betalingen zijn legio. Ze zijn praktisch, snel, altijd beschikbaar en vooral: ze zijn veiliger. En dit zowel voor de bankmedewerker, als voor de klant.
Doordat er minder cash geld wordt gewisseld aan de loketten zijn banken dan ook een minder aantrekkelijk doelwit voor criminelen.
Plofkraken nog steeds realiteit
In 2018 vonden 18 plofkraken of pogingen tot plaats.
Het afgelopen jaar hebben de banken intensief overlegd met politici en de politie, zowel nationaal als internationaal, om de golf van plofkraken een halt toe te roepen. Er zijn verschillende veiligheidsmaatregelen genomen: minder contant geld in geldautomaten, meer beveiliging van geldautomaten en de installatie van detectiesystemen die pogingen tot inbraak snel opsporen.
Bovendien blijft Febelfin nauw samenwerken met de banken, de politie en de overheid om deze maatregelen voortdurend opnieuw te bekijken.