5 min leestijd

75% van de Belgen bereid om rosse muntjes aan het goede doel te schenken

  • Vanaf 1 december 2019 zijn alle handelaren verplicht om cashbetalingen af te ronden naar de dichtstbijzijnde 0 of 5 cent

  • Dit betekent dat rosse centjes van 1 en 2 eurocent geleidelijk aan zullen verdwijnen

  • Rosse centjes zijn weinig geliefd

  • Grote inzamelactie voor het goede doel: de financiële sector en Comeos leveren een extra inspanning

rosse centjes

Afronden verplicht voor cashbetalingen

Op 1 december 2019 is het zo ver: vanaf dan wordt elke cashbetaling in België afgerond naar de dichtstbijzijnde 0 of 5 cent. Het gaat uiteraard niet over de prijzen van individuele producten, maar enkel over het totaalbedrag van een rekening.

Als je in de winkel iets cash koopt voor in totaal 12,92 euro, mag de handelaar maar 12,90 euro aanrekenen. Als je op café een rekening hebt van 25,88 euro, betaal je cash 25,90 euro. Voor digitale betalingen is er geen verplichte afronding.

Deze regel komt er omdat muntstukjes van 1 en 2 eurocent weinig efficiënt zijn. Ze worden weinig gebruikt, belanden onderaan in de portefeuille, ergens in een lade of gaan verloren in je auto. Bovendien ligt hun eigenlijke waarde lager dan de kost om ze te maken en te transporteren.

Rosse centjes zullen geleidelijk aan verdwijnen

Toch blijven muntjes van 1 en 2 cent een wettelijk betaalmiddel. Ze verliezen hun waarde niet en je mag er nog altijd mee betalen. Ondernemingen mogen ze ook teruggeven als wisselgeld en als consument mag je ze niet weigeren.

De verwachting is wel dat dankzij de afrondingsregels de rosse centjes van 1 en 2 eurocent geleidelijk aan zullen verdwijnen. Een proces dat ondernemingen en consumenten kunnen versnellen. Want geef toe, we zijn de rosse centjes liever kwijt dan rijk én … je kan er een goed doel mee steunen.

wat vind je van rosse centjes

Rosse centjes zijn weinig geliefd

Febelfin liet eind november een enquête uitvoeren over het gebruik van rosse centjes. De resultaten bevestigen het vermoeden dat de koperen eurocenten niet erg geliefd zijn bij de mensen.

Het onderzoeksbureau Indiville heeft deze enquête uitgevoerd op een representatief staal van de Belgische bevolking (n = 1042, leeftijdscategorie 16 - 79 jaar).

Zo zegt 64% tegen rosse centjes te zijn en wil een meerderheid ze dan ook liever weg. De reden waarom mensen er niet van houden is voornamelijk dat het langer duurt om er mee te betalen, ze veel plaats innemen in de portefeuille en vooral dat mensen niet graag rosse centjes ontvangen.

rosse centjes behouden
wat is lastig aan rosse centjes
zou je rosse centjes doneren

75% bereid om rosse centjes te schenken aan goed doel

Uit onze enquête blijkt dat 75% van de ondervraagde mensen deze centjes aan een goed doel wil schenken als men hier de kans toe krijgt. 37% heeft dit daadwerkelijk al eens gedaan, en een extra 38% staat hier ook voor open. Voor hen is er dan ook goed nieuws: deze winter zijn er tal van organisaties die rosse centjes inzamelen om ze aan goede doelen te schenken.

Zo is het voor mensen makkelijker ze weg te schenken en hun goed hart te tonen. De FOD Financiën zal instaan voor de verwerking en het tellen van de munten om deze inzamelingacties te ondersteunen.

Banken & handelszaken zamelen rosse centjes in voor het goede doel

Heel wat banken leveren deze en de komende maanden inspanningen om rosse centjes op te halen en aan een goed doel te schenken. Hier kan je terecht om je rosse centjes te schenken aan een goed doel. Een kort overzicht:

  • Argenta organiseert een inzamelactie op de hoofdzetel en in de kantoren ter ondersteuning van kleinere goede doelen waarbij Argenta medewerkers nauw betrokken zijn en die erkend zijn door de Warmste Week.
  • AXA Bank plaatst inzamelpotten in het kantorennet en de hoofdzetel en schenkt de opbrengst aan de Stichting tegen Kanker, Levensloop Edegem.
  • Belfius slaat de handen in elkaar met Rode Neuzen Dag en Viva for Life.
  • Crelan steunt in Brussel en Wallonië voor het tweede jaar op rij #opérationpiècesrouges van Bel RTL ten voordele van Télévie.
  • KBC zet al verschillende jaren op rij een “Rospotactie” op voor Kom op tegen Kanker. Ook dit jaar is dat het geval. De opbrengst gaat integraal naar Kom op tegen Kanker.

Maar ook andere sectoren organiseren inzamelacties voor het goede doel. Comeos, de Belgische sectorfederatie van handel en diensten, roept zijn leden op om rosse centjes die bij de handelszaken (bijvoorbeeld supermarkten) binnenkomen apart te houden. Muntjes van 1 en 2 eurocent zullen gestort worden aan goed doel.

Alle persberichten