3 min leestijd

Febelfin onderstreept belang van goede sensibilisering handelaars en consumenten

Heel wat handelaars ondervinden nog koudwatervrees om digitaal betalen aan te bieden in hun zaak. Uit de studie van het Prijzenobservatorium (vandaag gepubliceerd door minister Kris Peeters) blijkt dat de kosten van digitaal betalen sterk zijn gedaald. De studie maakt zich bovendien sterk dat de kosten van een digitale betaling lager liggen dan die van een cash betaling.

Kijken we naar de vele voordelen van digitaal betalen (veilig, hygiënisch, altijd beschikbaar, snel, …), dan is er geen reden meer om het vandaag niet te gebruiken of aan te bieden.

Handelaars kunnen vandaag kiezen uit verschillende digitale betaalmethodes. Het is dan ook belangrijk dat zij de methode kiezen die het best aansluit bij hun zaak. Febelfin begeleidt hen hierin via onder meer de website www.digitalpaymentday.be.

digitaal betalen
kaartje handelaars

Meer en meer consumenten betalen het liefst digitaal. Met andere woorden: ze halen maar wat graag hun smartphone of betaalkaart boven om hun aankopen te betalen. Uit een recente iVOX studie, uitgevoerd op vraag van Febelfin, blijkt dat dit het geval is voor maar liefst 89% van de Belgen.

Toch kan de Belgische consument nog niet in elke handelszaak digitaal betalen. Dat is de reden waarom Febelfin vorige zaterdag 11 mei voor het eerst een Digital Payment Day heeft gehouden. Het doel? Consumenten overtuigen om vaker de smartphone of kaart boven te halen én handelaars over de streep trekken om een digitale betaalmethode aan te bieden. Zo heeft de klant altijd de keuze: wil hij cash betalen? Dan kan dat. Wil hij digitaal betalen, graag.

Digitaal staat niet gelijk aan duur

Bij veel handelaars leeft de misvatting dat digitaal betalen duur is en een aanslag pleegt op hun winst. Handelaars die al overstag zijn gegaan voor digitaal betalen, getuigen echter net het omgekeerde. Dankzij het aanbieden van een digitale betaalmogelijkheid trekken zij net meer klanten aan en geven die ook gemakkelijker meer uit.

Uit de studie van het Prijzenobservatorium (vandaag gepubliceerd door minister Kris Peeters) blijkt dat de kosten van digitaal betalen sterk zijn gedaald. De studie maakt zich bovendien sterk dat de kosten van een digitale betaling lager liggen dan die van een cash betaling. Kijken we naar de vele voordelen van digitaal betalen (veilig, hygiënisch, altijd beschikbaar, snel, …), dan is er geen reden meer om het vandaag niet te gebruiken of aan te bieden.

Sensibilisering is belangrijk

Febelfin blijft dan ook inzetten op sensibilisering van zowel handelaar als consument. De website www.digitalpaymentday.be lijst de verschillende digitale betaalmogelijkheden op, met hun voor-en nadelen, en dus ook met de kosten die ermee samengaan.

Op die manier krijgt de handelaar een objectief zicht op welke betaalmethode het best bij zijn zaak past en stapt hij goed voorbereid in een nieuw digitaal verhaal.

Alle persberichten