6 min leestijd

Komende zaterdag en zondag verwennen Belgische handelaars hun klanten tijdens het Weekend van de Klant. Dit jaar ligt meer dan ooit de nadruk op lokaal én natuurlijk veilig winkelen. Sinds de coronacrisis hebben de Belgen hun betaalgedrag verder aangepast: ze rekenen op hun favoriete handelaars om er digitaal te kunnen betalen. Febelfin heeft een sticker gemaakt waarmee winkeliers kunnen tonen dat ze digitale betalingen via kaart of smartphone aanvaarden.

Handelaars willen het beste voor hun klanten

Begin oktober leggen handelaars hun klanten traditioneel in de watten met kleine attenties en leuke acties. Daarmee bedanken ze hen voor het vertrouwen, en voor de steun in de voorbije maanden.

Daarnaast is het Weekend van de Klant een ideaal moment voor handelaars om hun service verder te verbeteren. De winkelervaring voor hun klanten zo gemakkelijk mogelijk maken, daar draait het om. Stilstaan bij betaalgemak loont dan ook zeker de moeite.

Aantal kaartbetalingen

Digitale betalingen zetten opmars verder

Vóór de coronacrisis was digitaal betalen al aan een opmars bezig. Recente cijfers van de ECB tonen dat het aantal kaartbetalingen in 2019 steeg tot een nieuw record van 2,344 miljard. Dat is 12% meer dan in 2018 en meer dan een verdubbeling tegenover 2011.

Tijdens de coronacrisis hebben handelaars en banken extra gesensibiliseerd om zoveel mogelijk met de kaart of smartphone te betalen. Want het is gemakkelijk, veilig én hygiënisch. De evolutie werd daardoor nog versterkt. Het aantal kaartbetalingen op weekbasis ligt nu iets hoger vergeleken met februari (periode vóór de lockdown). Het aantal ATM cashafhalingen is aanzienlijk gedaald in vergelijking met de periode vóór de lockdown.

Ook contactloos betalen is de afgelopen tijd echt doorgebroken: vandaag gebeurt 39% van alle kaartbetalingen contactloos. In februari was dat nog 16%.

“Digitaal betalen? Graag!”

De cijfers zijn duidelijk: als handelaar in een digitaal tijdperk is het een uitstekend idee om volop in te zetten op digitaal betalen. Maar hoe laat je je klanten weten over welke betaalmogelijkheden je beschikt? Daar helpt Febelfin mee: samen met handelsfederaties Unizo, Comeos, NSZ, UCM, met Wordline en met Bancontact, VISA en Mastercard werd een sticker ontwikkeld. Die kunnen handelaars in hun winkel ophangen om te tonen dat klanten er ook digitaal kunnen betalen.

De lokale vertegenwoordigers van de handelsfederaties en Wordline verdelen de stickers. Het is ook nog mogelijk om er eentje aan te vragen via info@febelfin.be.

Alle persberichten