3 min leestijd

Bij bankkaart-phishing proberen fraudeurs rechtstreeks je bankkaart en bijhorende codes te pakken te krijgen. Dat doen ze door te beweren dat je debetkaart moet worden vervangen.

Via e-mail, telefoon of sms vragen ze je om je bankkaart per post naar een bepaald adres te sturen. Tegelijk bezorgen ze je een link waarmee je naar een onveilige website wordt gebracht. Hier vragen ze om je persoonlijke codes in te geven op een website, en zo proberen de fraudeurs je bankgegevens en persoonlijke codes te ontfutselen.

Bankkaarten portemonnee

Hoe werkt het?

Je ontvangt een e-mail of sms van je ‘bank’ waarin staat dat je debetkaart vervangen moet worden. Je moet je oude debetkaart zogezegd terugsturen om ze te recycleren en de nieuwe kaart krijg je daarna binnen 5 dagen toegestuurd.

Via de link in de e-mail of de sms kom je terecht op de valse website. Daarna vragen de fraudeurs je om:

  1. Je persoonlijke gegevens en je kaartnummer in te vullen;
  2. Je huidige pincode in te geven en een nieuwe pincode te kiezen;
  3. Je huidige debetkaart op te sturen met de post.

Zo hebben criminelen in één klap je kaart en je codes.

Onthoud goed: jouw bank vraagt nooit de pincode van je debetkaart! Je bank vraagt ook nooit om je debetkaart op te sturen. Ga hier niet op in.

Kaart

Hoe bescherm je je tegen bankaart-phishing?

  • Geloof niet zomaar elke mail of sms.
  • Stuur je debetkaart nooit op met de post.
  • Houd de codes die je aanmaakt met de kaartlezer altijd geheim, net als je pincode van je debetkaart. Deze zijn strikt persoonlijk en je bank zal deze ook nooit vragen. Ook niet per e-mail, sms of telefoon.
  • Verifieer de boodschappen op de kaartlezer.

Opgelet! Het idee dat oplichters onbetrouwbaar uitziende sites gebruiken, klopt niet meer. Ze gebruiken steeds vaker valse websites waarvan het webadres begint met https://. De ‘s’ in https staat voor “secure” en geeft aan dat de verbinding beveiligd is. Toch biedt het geen garantie dat de partij waarmee je communiceert, te vertrouwen is.

Controleer altijd het webadres in de adresbalk bovenaan in je browser. Nog beter, typ altijd zélf het adres van je bank in. Dan ben je zeker dat je in een veilige omgeving zit.

Iets verdacht opgemerkt?

Een sms of e-mail ontvangen waarvan je vermoedt dat het phishing is? Wees op je hoede en meld dit via een mailtje aan verdacht@safeonweb.be. Stuur het phishing bericht door, en verwijder het daarna.

Toch slachtoffer?

Ben je in een moment van onoplettendheid toch in de val gelopen, dan onderneem je best volgende stappen:

  • Bel Card Stop op 078 170 170 om je kaart te blokkeren.
  • Breng je bank op de hoogte van de phishingactie.
  • Verander of blokkeer de codes van je kaarten en je banking account
  • Verzamel alle gegevens om de feiten en de geleden schade te bewijzen.
  • Doe meteen aangifte bij de politie.