6 min leestijd
people holding hands

Financiële sector en overheid: samen richting economisch herstel

De coronacrisis verandert niet alleen ons dagelijks leven, ze heeft ook een enorme impact op onze hele economie. De financiële sector heeft zich de afgelopen tijd al heel sterk voor die economie geëngageerd. Het is onze maatschappelijke rol om gezinnen en bedrijven door deze moeilijke periode te loodsen.

We blijven ook nu klaarstaan als partner van de overheid en van de nieuwe federale regering, om samen te zorgen voor het economisch herstel.

De financiële sector (banken en verzekeraars) heeft zich maximaal ingezet voor bedrijven en particulieren, om hen door deze moeilijke periode te loodsen en om de structurele schade aan onze economie en samenleving zo beperkt mogelijk te houden. De overheid en de financiële sector hebben daarbij de handen in elkaar geslagen, samengewerkt als partners. De sector hoopt die koers te kunnen aanhouden nu de cruciale herstelfase er aankomt: het Federaal Planbureau voorspelt immers een krimp van het Belgische bbp met 7,4 % in 2020.

In het politiek memorandum belooft de sector om de noodzakelijke hervormingen te ondersteunen, en vraagt hij de overheid en de nieuwe federale regering om daar voldoende ruimte voor te krijgen. Hoe? Door infrastructuurwerken mee te financieren. Of nog: door een cruciale schakel te zijn in de transitie naar een duurzame samenleving. Bijvoorbeeld via leningen om de energie-efficiëntie van woningen te verbeteren, via leningen voor e-wagens, ...

Daarnaast vraagt de financiële sector om nog meer te mogen doen: banken en verzekeringsinstellingen engageren zich graag voor een permanente, opbouwende samenwerking met de overheid. Zo kunnen ze bijdragen aan het duurzame herstel van de economie en van de maatschappij. Want een groter duurzaam groeipotentieel is van cruciaal belang om te kunnen bijdragen aan het in stand én financierbaar houden van onze welvarende en solidaire samenleving.  

Ontdek het volledige memorandum hieronder