europese regels

Wij Belgen doen elk jaar heel veel betalingen. Je staat er niet bij stil maar het is een gigantische markt. Het is dan ook belangrijk dat er niets mis loopt. En dat je als gebruiker goed beschermd wordt. PSD II zorgt daarvoor. Je leest hier alles over deze Europese richtlijn.

Wat is PSD II?

PSD is de afkorting van Payment Services Directive. Het is een Europese richtlijn die de betaalmarkt regelt in de Europese Unie.

PSD II is in België in werking getreden op 9 augustus 2018. Eén onderdeel van de wet - de sterke klantauthentificatie - moet nog in werking treden. Dat is voorzien voor 14 september van dit jaar. PSD II is de opvolger van PSD I, die er in 2009 is gekomen.

Wat doet PSD II voor mij?

PSD:

  • beschermt jou als consument
  • bevordert de concurrentie op de betaalmarkt
  • moedigt technologische innovatie aan
  • creeërt gelijke rechten en plichten voor alle Europese betaalinstellingen en haar gebruikers

De PSD I-richtlijn beschermde je al sinds 2009. Maar de laatste jaren kwamen en komen er steeds meer nieuwe aanbieders van innovatieve betalingsdiensten op de betaalmarkt. Daar was de Europese betaalwetgeving niet aan aangepast. PSD II heeft dat nu opgelost.

Betalen

Waarom je nu veiliger betaalt dan vroeger

De Europese betaalrichtlijn PSD II beschermt jou als consument. En die bescherming is heel uitgebreid. Maar weet je wat dat exact inhoudt? Wij lijsten hier enkele belangrijke onderdelen van PSD II op.

Betalen

4 vragen die ook jij je stelt over de nieuwste Europese betaalrichtlijn

Een uitgebreide consumentenbescherming is fijn. Maar je wil natuurlijk ook zelf de touwtjes in handen houden. Bij de Europese betaalrichtlijn PSD II is het alle twee mogelijk. Hoe? Je komt het hier te weten.

Betalen

PSD II: de meest gestelde vragen op een rijtje

go to top