phishing

Internet is niet meer uit je dagelijkse leven weg te denken. Je leest er het laatste nieuws, je zoekt er naar treinuren, je volgt er de capriolen van je vrienden, je shopt er dat mooie paar zomerschoenen. En nog zoveel meer! Maar online kom je ook minder leuke dingen tegen. Soms bots je op fraudeurs die je vertrouwen misbruiken, je oplichten en je bankrekening leegroven.

Dit zijn de 5 fraudevormen die criminelen het vaakst gebruiken:

#1 Phishing

Via phishing hengelen fraudeurs naar je pincode en je codes om te internetbankieren. Ze sturen je een e-mail, een sms’je of een social mediabericht met daarin een link die leidt naar een valse website. Of ze bellen je op.

Uiteraard contacteren deze fraudeurs je niet onder hun echte naam: ze doen zich voor als jouw bank of een andere organisatie zoals de politie, een federale overheidsdienst, een postorderbedrijf, … Ook de naam van grote bedrijven wordt gebruikt om phishing te versturen.

Maar het resultaat is altijd hetzelfde: geef je je bankgegevens door, dan wordt je rekening geplunderd.

Een specifieke vorm van phishing is: bankkaart phishing. De fraudeur hengelt dan niet alleen naar je pincode maar hij vraagt je ook om je bankkaart op te sturen.

#2 Geldezels

Criminelen die geld stelen via phishing plaatsen dat niet onmiddellijk op hun eigen rekening. Ze gebruiken een geldezel om het geld door te sluizen.

In de praktijk gaat het zo: de criminelen storten frauduleus geld op jouw rekening. En ze vragen je om - tegen een royale vergoeding - je bankkaart en pincode uit te lenen. Daarmee halen ze dat geld opnieuw af aan een geldautomaat. Of ze gebruiken het geld in casino’s of kopen er webshops mee leeg.

Zo lopen de criminelen niet zelf in de kijker maar lijkt het alsof jij dat geld gestolen hebt.

#3 Social engineering

Via social engineering proberen criminelen jou op te lichten door in te spelen op typisch menselijke eigenschappen zoals nieuwsgierigheid, naïviteit, angst, het verlangen om iets te winnen, …

Phishing is een vorm van social engineering, zeker als het gaat om berichten waarin kortingen of gratis tickets worden beloofd. Maar het gaat nog verder dan dat.

Enkele voorbeelden:

  • Je krijgt een social media bericht van een familielid. Die zegt dat hij een nieuw nummer heeft en vraagt om enkele rekeningen voor hem te betalen. Met de belofte om je snel terug te betalen. Dat “familielid” is echter een fraudeur.
  • Je verkoopt je auto. De geïnteresseerde kopers beloven je meteen te betalen en tonen je een overschrijvingsbewijs. Dat bewijs is echter vals. De auto is weg en het geld krijg je nooit.
  • Je krijgt een bericht met de melding dat je een prijs hebt gewonnen. Voordat je de prijs krijgt, moet je eerst geld storten om de dossierkosten te dekken.
  • Je krijgt de kans om deel te nemen aan een wedstrijd. Om je kansen te vergroten moet je iets kopen.
  • Een "internetvriend" vraagt je om geld te storten zodat hij je kan bezoeken of een nieuwe pc kan kopen om zo beter met jou te chatten.
  • Boiler room fraude: je wordt gecontacteerd om weinig gekende aandelen of exotische financiële producten te kopen. De eerste investering blijkt zeer vlug winstgevend te zijn. De daaropvolgende investeringen zijn verlieslatend. Als je je geld terugvraagt, is dat bovendien vaak niet mogelijk zonder bijkomende stortingen. 
  • Recovery room fraude: werd je als belegger al een keertje opgelicht, dan krijg je nu een voorstel om het verlies goed te maken. Maar: je recupereert je geld niet en  verliest de vergoeding die je betaalt voor de zogenaamde hulp.

#4 Identiteitsfraude

Bij identiteitsfraude nemen fraudeurs jouw identiteit over. Ze openen een bankrekening op jouw naam waarop ze bijvoorbeeld frauduleus geld storten.

Maar fraudeurs kunnen jou ook oplichten door iemands anders identiteit over te nemen. CEO-fraude en factuurfraude zijn gekende voorbeelden.

CEO-fraude

Bij CEO-fraude doet de fraudeur zich voor als een belangrijk persoon binnen je organisatie, bijvoorbeeld de CEO. Hij eist dat je een dringende betaling doet op het bankrekening dat hij doorgeeft. Op die manier laat hij jou als medewerker zelf geld “stelen” van je bedrijf.

Factuurfraude

Bij factuurfraude stelen fraudeurs bestaande facturen uit jouw brievenbus of uit de rode postbus. Ze veranderen het rekeningnummer en zetten hun eigen nummer in de plaats. Jij denkt dat je je factuur aan - pakweg – de loodgieter betaalt maar niets is minder waar.

#5 Malware

Malware is kwaadaardige en schadelijke software. Als je op een besmette link of een geïnfecteerd bestand klikt, installeert die software zich onopgemerkt op jouw pc. Dankzij malware krijgen criminelen rechtstreeks toegang tot je pc.

Het gevolg? Wanneer je naar de website van je bank surft, sturen ze je bijvoorbeeld naar een valse website. Of ze doen pop-ups opspringen met de vraag om je bankcodes in te geven.

Andere gekende vormen van malware zijn: spyware en ransomware.

Spyware

Via spyware kijken criminelen mee met wat je op je pc en online doet. Ze stelen jouw gegevens en verkopen die door. Of ze plunderen je rekening dankzij de bankcodes die ze konden inkijken. Of ze overladen je met spam. 

Ransomware

Bij ransomware of gijzelsoftware vergrendelen of gijzelen criminelen je pc. Je kan daardoor niet meer aan de bestanden die op je pc staan. In ruil voor “losgeld” laten ze je bestanden terug vrij.

go to top