3 min leestijd

Op donderdag 30 mei en vrijdag 31 mei sluiten de banken hun deuren. Had je dit weekend net wat administratief werk gepland en wou je enkele overschrijvingen uitvoeren, dan hou je hier best rekening mee. Door het verlengde bankweekend schuiven jouw overschrijvingen namelijk een paar daagjes op. 

Plan je overschrijvingen tijdig in

Wanneer je een digitale overschijving doet, ontvangt de bank van je begunstigde (bv. jouw elektriciteitsleverancier) jouw overschrijving normaal gezien een (bankwerk)dag nadat je eigen bank ze heeft uitgevoerd.

Door het verlengde weekend is het mogelijk dat de betaling opschuift. Zowel op donderdag 30 mei, vrijdag 31 mei als tijdens het weekend van 1 en 2 juni zullen er geen betalingen verwerkt worden.

Dit kan betekenen dat als je een overschrijving doet op woensdag 29 mei, je begunstigde de betaling niet op donderdag maar wel op maandag 3 juni zal ontvangen.

Uiteraard zijn er uitzonderingen: overschrijvingen naar een begunstigde die bij dezelfde bank zit als jezelf gebeuren sneller. Een papieren overschrijving neemt dan weer een dagje meer in beslag.

Of kies voor een instantbetaling

Het probleem van een vertraagde overschrijving heb je niet als je voor een instantoverschrijving kiest. Zo’n instantoverschrijving wordt onmiddellijk verwerkt, 24 uur op 24 en 7 dagen op 7. Dus ook ‘s nachts, op feestdagen en in het - al dan niet verlengde - weekend. 

De volgende banken bieden instantoverschrijvingen aan:

Goed nieuws: digitaal betalen blijft perfect mogelijk

Geen vrees: je hoeft je heus geen vier dagen van de wereld af te zonderen. Digitaal betalen blijft perfect werken: haal dus gerust je kaart of smartphone boven in de winkel. Ook geld afhalen is mogelijk, net zoals verrichtingen uitvoeren in de selfbanks.

En hou je toch vast aan je weekendje administratie: doe gerust. Internetbankieren blijft perfect werken, hou alleen rekening met een beetje vertraging bij je overschrijvingen. 

go to top