3 min leestijd

Sinds 27 januari 2019 wordt het paarse bankbiljet van 500 euro niet meer uitgegeven. Dat betekent dat er geen nieuwe biljetten meer worden gedrukt. Maar betekent dat ook dat je het biljet niet meer kan gebruiken? En zou dat überhaupt erg zijn? Wij zochten het voor je uit via vijf stellingen over het 500 eurobriefje.

Stelling 1: Het briefje van 500 euro wordt vaak gebruikt

Fout. Bijna de helft van de Europeanen heeft het briefje van 500 euro nog nooit vastgehad. Jij waarschijnlijk ook niet. Of toch niet vaak. De Europese Centrale Bank berekende het recent nog: van alle bankbiljetten die er circuleren, is slechts 2,3% een 500 eurobiljet. Een groot verschil met het populaire biljet van 50 euro. 46,2% van alle biljetten is een briefje van 50. 

Stelling 2: Het briefje van 500 euro is geliefd in het fraudemilieu

Juist. Het biljet van 500 euro werkt illegale activiteiten in de hand. Denken we maar aan terrorismefinanciering, belastingfraude of het witwassen van geld. De reden?  Europol rekende het even voor ons uit: één miljoen euro in biljetten van 50 euro weegt al snel 22 kilo. Éen miljoen euro in biljetten van 500 euro slechts 2,2 kilo.

Europol omschrijft zichzelf als het agentschap voor rechtshandhaving in de Europese Unie. Het is een expertisecentrum dat de criminaliteit en het terrorisme op Europees niveau analyseert. Met deze info ondersteunt het de activiteiten van onze nationale politiediensten.

Stelling 3: Je kan niet meer betalen met een briefje van 500 euro

Fout. De biljetten die vandaag nog in omloop zijn, zijn nog steeds een wettig betaalmiddel. Je mag er dan ook mee blijven betalen. Of je kan ze omwisselen bij de Nationale Bank van België voor andere biljetten. Of bij een andere nationale centrale bank in de eurozone. En dat je hele leven lang.

De eurozone is een verzamelnaam voor de landen uit de Europese Unie die de euro als munt gebruiken. Verschillende landen maken deel uit van de Europese Unie maar dus niet van de eurozone. Een voorbeeld? Denemarken. Daar betalen ze met Deense kronen. Of Hongarije waar ze met Hongaarse forinten betalen.

Stelling 4: Ik kan geen biljet van 500 euro meer bestellen bij mijn bank

Juist. Je kan geen nieuwe biljetten meer bestellen bij je bank. Het kan zijn dat je bank nog biljetten in voorraad heeft maar die stock zal sowieso uitdoven. Als je bank briefjes van 500 euro ontvangt, zal zij die ook doorstarten aan de Nationale Bank van België.  

Stelling 5: 500 euro cash betalen is niet hetzelfde als 500 euro betalen met de kaart

Juist. Of het nu gaat om kleine of grote bedragen, Febelfin raadt aan om altijd digitaal te betalen. Waarom? Een digitale betaling is:  

  • snel
  • altijd beschikbaar
  • veilig: het risico op diefstal of verlies van je geld is een stuk kleiner

En wat je misschien nog niet wist: als maatschappij betalen we met z’n allen veel minder voor een kaartbetaling dan voor een cashbetaling. Dat komt omdat er bij een cashbetaling heel wat specifieke kosten komen kijken. Je moet het geld drukken, distribueren, innen, opnieuw recycleren, … Alles samen kost ons dat 129,50 euro per jaar. En dat voor elke Europeaan.

go to top