3 min leestijd

Op 1 december 2019 is het zover: als je met cash betaalt, moet de handelaar jouw rekening afronden naar de dichtstbijzijnde 0 of 5 cent. Waarschijnlijk ben je daar niet rouwig om.

Want geef toe, raken die rosse centjes bij jou ook niet altijd verloren? Reden te meer om die laatste centjes uit je portefeuille, zetel of auto te vissen en ze aan een goed doel geven.

Hoe werkt dat afronden?

Wanneer je met cash betaalt, wordt de rekening afgerond. Inderdaad “de rekening”: het gaat niet over de prijzen van individuele producten, maar alleen over het totaalbedrag van een rekening.

Stel: je koopt cash bij de bakker voor in totaal 12,92 euro. Dan mag hij maar 12,90 euro aanrekenen. Of: je hebt op café een rekening van 25,88 euro. Dan betaal je 25,90 euro.

Als je digitaal betaalt, moet de handelaar niet verplicht afronden. Doet hij dat toch, dan moet hij duidelijk aan de kassa vermelden: "het totaalbedrag wordt altijd afgerond".

Vanwaar komt die regel?

Muntstukjes van 1 en 2 eurocent blijken weinig efficiënt te zijn. Ze worden weinig gebruikt, belanden onderaan in je portefeuille, ergens in een lade of gaan verloren in je auto.

Bovendien ligt hun eigenlijke waarde lager dan de kost om ze te maken en te transporteren.

Mag je de 1 en 2 eurocentjes dan niet meer gebruiken?

Jawel, ze blijven een wettelijk betaalmiddel. Ze verliezen hun waarde niet en je mag er nog altijd mee betalen. En als je ze zelf terugkrijgt als wisselgeld van een handelaar, mag ook jij ze niet weigeren.

De verwachting is wel dat de rosse centjes geleidelijk aan zullen verdwijnen door de afrondingsregels. Hoezo? Wel, de centjes blijken weinig geliefd te zijn. Febelfin liet er eind november een enquête over uitvoeren. Daaruit blijkt dat 64% van de Belgen geen fan is van de centjes. Meer nog, de meerderheid van de Belgen is de rosse centjes liever kwijt dan rijk.

goede doelen - hart

Waar naartoe met die rosse centjes?

Er is een mooie oplossing: geef ze aan een goed doel, net zoals 3 op 4 mensen uit onze enquête zouden doen.

Ver hoef je daarvoor niet te zoeken. Heel wat banken leveren de komende maanden inspanningen om rosse centjes op te halen en aan het goede doel te schenken. Hier kan je terecht:

  • Argenta organiseert een inzamelactie op de hoofdzetel en in de kantoren ter ondersteuning van kleinere goede doelen die erkend zijn door de Warmste Week.
  • AXA Bank plaatst inzamelpotten in het kantorennet en de hoofdzetel en schenkt de opbrengst aan de Stichting tegen Kanker, Levensloop Edegem.
  • Belfius slaat de handen in elkaar met Rode Neuzen Dag en Viva for Life.
  • Crelan steunt in Brussel en Wallonië voor het tweede jaar op rij #opérationpiècesrouges van Bel RTL ten voordele van Télévie.
  • Bij KBC loopt de “Rospotactie” voor het zoveelste jaar op rij. De opbrengst gaat integraal naar Kom op tegen Kanker.

Het wordt je dus gemakkelijk gemaakt om je hart te tonen!

go to top