6 min leestijd

Voor het vijfde jaar op rij trappen de Cyber Security Coalition en het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) hun campagne rond cyberveiligheid af. De tagline dit jaar luidt: “Relax, en denk twee keer na voor je op een link klikt”.

De campagne staat volledig in het teken van phishing. Het doel? Surfers op het internet ‘vertragen’.

Phishing’ betekent letterlijk ‘vissen’ en dat is precies wat deze cybercriminelen doen. Ze strooien veel lokaas uit in de vorm van e-mails, berichten via Whatspp (of andere sociale media), Messenger sms, popups en telefoontjes. Phishers verzenden tienduizenden berichten per dag. De berichten zien er vaak uit alsof ze bijvoorbeeld van een bank afkomstig zijn en leiden de niet-oplettende surfer naar een bijna echt uitziende website waarop een aantal gegevens worden gevraagd die je eigen bank nooit zou vragen.

Uit onderzoek van de Coalition en de CCB blijkt dat steeds meer surfers weten wat phishing is en valse berichten kunnen herkennen. Toch klikken nog veel mensen op links in valse berichten. Hoe dat komt? Vaak is men gewoon te snel. Een klik is gauw gebeurd. Daarom luidt de slogan van de campagne: “Relax, en denk twee keer na voor je op een link klikt”.

ccb hippie

Eerste hulp tegen phishing

Phishers zijn doortrapt en inventief, maar ze hebben jouw actieve hulp nodig om je gegevens en geld te stelen. Wanneer je je aan onderstaande regels houdt, ben je veilig.

  1. Je bank vraagt je nooit, nimmer of jamais per telefoon, mail, sms of sociale media naar je pincodes of andere codes. Geef ze dus nooit door aan wie er zo om vraagt.
  2. Ontvang je een bericht dat je via een link naar een (valse) betaalsite of een (nagemaakte) app of site van je bank brengt, negeer het bericht dan.
  3. Voer alleen overschrijvingen uit in de vertrouwde app van de bank op je smartphone of via de beveiligde website van je bank. Open zelf de app van de bank op je smartphone (dus nooit via een link). Tik zelf de website van je bank in je browser in.

Zo maak je het moeilijker voor oplichters

Denk je een phishingbericht te hebben ontvangen, stuur het dan door naar je bank via phishing@domeinnaam-van-de-bank.be (of.com) en naar verdacht@safeonweb.be, het meldpunt van het Centrum voor Cybersecurity België (CCB).

Door deze berichten te signaleren, kan de bank en/of het CCB phishingwebsites blokkeren en vermijden dat andere mensen in de val trappen.

Benieuwd geworden? Neem dan zeker een kijkje op Safe on Web!

Lees meer
go to top