6 min leestijd

Jazeker! Digitaal betalen kan overal en voor elk bedrag. Ook voor kleine bedragen dus. Misschien betaal je nu al digitaal in de supermarkt of in die fantastische webshop. Maar doe je dat ook bij de bakker, op café of in de krantenwinkel?

Overtuig meteen jouw favoriete handelaar(s) om digitaal betalen aan te bieden!

Kaartbetaling

Digitaal betalen met je kaart

Er zijn twee manieren om je kaart te gebruiken:

 1. Je steekt je kaart in de betaalterminal van de handelaar.  Dit is de standaard kaartbetaling.
 2. Je houdt je kaart voor of tegen de betaalterminal van de handelaar. Dit noemen we contactloos betalen. Nieuw uitgereikte kaarten zijn standaard uitgerust met deze technologie. Vaak wordt ook de term NFC of Near Field Communication gebruikt. Je herkent NFC aan de vier golfjes op je kaart. 

Hoe werkt een standaard kaartbetaling?

 1. De winkelier geeft het bedrag in, jij checkt dit op het scherm.
 2. Je plaatst je kaart in de betaalterminal.
 3. Je geeft je pincode in.
 4. Via de terminal worden je pincode, de geldigheid van je bankkaart en je rekeningsaldo gecheckt.
 5. De terminal laat weten dat je betaling aanvaard is.
 6. Het bedrag wordt overgemaakt naar de rekening van de winkelier.
 7. Je neemt je kaart terug en krijgt een betalingsbewijs.

Hoe werkt een contactloze betaling?

Contactloze betalingen zijn superhandig. Ze zijn 100% veilig en nóg sneller dan een standaard kaartbetaling:

 1. De winkelier geeft het bedrag in, jij checkt dit op het scherm.
 2. Je houdt je kaart voor of tegen de contactloze betaalterminal.
 3. Voor bedragen tot 25 euro moet je geen pincode ingeven. Voor hogere bedragen (en wanneer het totaal van je aankopen onder de 25 euro hoger is dan 50 euro) moet je wél je pincode ingeven. Zo blijft het veilig voor iedereen.
 4. Je kaart communiceert via radiogolven met de betaalterminal. De terminal checkt vervolgens de geldigheid van je kaart en het saldo op je rekening.
 5. Een geluids- of lichtsignaal bevestigt je betaling. Klaar!
 6. Het bedrag wordt overgemaakt op de rekening van de handelaar. Je krijgt een betalingsbewijs.

Met welke kaarten kan ik betalen?

 • Debetkaarten zijn gelinkt aan je betaalrekening. Het bedrag gaat meteen van je rekening. De debetkaarten uitgegeven door de Belgische banken ondersteunen zowel Bancontact als Maestro. Daardoor kan je met je debetkaart in België én in het buitenland betalen.
 • Kredietkaarten: Visa en MasterCard worden het meest gebruikt. Gevolgd door American Express. Met een kredietkaart kan je (inter)nationaal betalen. Om een kredietkaart te krijgen, moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Er zijn 2 soorten kredietkaarten:
  • Een kredietkaart met uitgestelde betaling wordt het meest gebruikt: 1 keer per maand, op een vaste datum, worden alle betalingen samengeteld en worden ze als 1 totaalbedrag gedebiteerd van je rekening. Je betaalt hiervoor géén debetinteresten.
  • Er is ook een ‘echte’ kredietkaart die onderworpen is aan het consumentenkrediet. Hiermee kan je je betalingen spreiden over een lange(re) periode. Op de nog niet terugbetaalde som betaal je debetinteresten.
 • Andere: bijvoorbeeld elektronische maaltijdcheques en ecocheques. Deze kaarten worden door bepaalde (meestal grotere) handelaars aanvaard.
smartphone
Digitaal betalen: dat is snel en makkelijk betalen met de kaart of smartphone

Digitaal betalen met je smartphone

Betalen met je smartphone is supergemakkelijk. Een groot voordeel: je hoeft je debet- of kredietkaart of portemonnee zelfs niet bij te hebben. Je smartphone is genoeg. Of voor de hipsters onder ons: je smartwatch.

Met welke apps kan ik digitaal betalen?

Er zijn verschillende apps waarmee je mobiel kan betalen

 • In België is Payconiq by Bancontact de grootste: de app wordt ondersteund door heel wat banken. En is daardoor zowat het makkelijkste betaalmiddel in alle situaties: in de (buurt)winkel of op restaurant, maar ook online én onder vrienden.
 • Ook Apple Pay en Google Pay zijn intussen beschikbaar in België. BNP Paribas Fortis, Fintro en Hello bank! bieden zowel Apple Pay als Google Pay aan. Klanten van KBC, N26, Revolut en Bunq kunnen met Google Pay betalen. Ben je klant bij een andere bank? Dan moet je (helaas) nog even geduld hebben.

Hoe werkt Payconiq By Bancontact?

In de winkel
 1. Je opent de app op je smartphone. 
 2. Je scant de QR-code of kiest de zaak waar je wil betalen uit de lijst met contacten in je app: die staat automatisch bovenaan (de selectie gebeurt via geolocatie).
 3. Je vult het te betalen bedrag in, en bevestigt de betaling met je pincode of vingerafdruk.
 4. Jij én de handelaar krijgen meteen een betalingsbevestiging.
 
Online

Met de app kan je ook veilig en snel mobiel betalen in elke Belgische webshop die de app aanvaardt.

Onder vrienden

Heb je de rekening betaald voor de hele tafel? Samen een cadeau gekocht voor een collega? Of geld geleend aan of van iemand? Met Payconiq by Bancontact kan iedereen jou meteen (terug)betalen. 

Ook voor rekeningen en facturen

Vraag je je wel eens af waarom er een QR-code op je factuur staat? Omdat je die zo kan scannen met je smartphone. Via Payconiq by Bancontact bijvoorbeeld.

go to top