7 min leestijd

Nederlandse bendes ronselen actief mensen in ons land om frauduleus geld door te sluizen. Ben jij tussen 18 en 23 en wil je graag een centje bijverdienen? Dan ben jij het gedroomde profiel voor een fraudeur. Sam trapte in de valt en getuigt hoe zijn bijverdienste al snel ontaardde in een nachtmerrie.

Deze zomer deed Sam gouden zaken via een berichtje op Instagram. Of dat dacht hij toch. Ene Jochem D. vroeg hem of hij snel en makkelijk geld wou verdienen. Tot wel 3.000 euro per maand. Een fantastisch voorstel.

smartphone
Jochem zei dat ik alleen maar mijn bankkaart moest geven. Plots ben ik medeplichtig aan fraude.
Sam
Slachtoffer van fraudeurs

Sam: “Jochem zei dat ik alleen maar mijn bankkaart moest geven. Heel gemakkelijk: Jochem zou geld overschrijven op mijn rekening. Hij zou dat geld nadien cash afhalen. And done.  

We hebben afgesproken aan het station van Antwerpen en ik heb mijn bankkaart en pincode gegeven. Ik kreeg onmiddellijk 500 euro.

Een week later stuurde Jochem mij opnieuw. En opnieuw. En opnieuw. Toen ik nee zei, werd Jochem kwaad. En dus heb ik nog eens mijn bankkaart gegeven.

Maar mijn bank vond het vreemd dat er grote sommen geld op mijn rekening kwamen en weer verdwenen. Ze belde de politie.

Volgens de politie ben ik medeplichtig aan fraude. Ik weet niet wat er mij nu te wachten staat.”

Contacteren criminelen mij altijd via Instagram?

Instagram of WhatsApp zijn inderdaad populaire kanalen. Maar de criminelen komen ook fysiek naar je toe. Ze spreken je dan aan in een café, aan het station, in de buurt van jouw school, …

Een geldezelaccount op Instagram: hoe ziet dat eruit? toon minder info
geldezel

Wat zou jíj doen als je snel geld kunt verdienen?

Heb jij net als Sam al eens een berichtje ontvangen om snel geld te verdienen? Zulke berichten zijn meestal te mooi om waar te zijn.

Ga je erop in, dan kan je je snel in de nesten werken.

De persoon die je contacteert, is namelijk een crimineel. Hij wil jouw rekening gebruiken om er gestolen geld op te plaatsen. En hij heeft jouw bankkaart en pincode nodig om dat geld er weer af te halen. Of om er dingen mee te kopen op internet. Zo loopt hij niet zelf in de kijker maar lijkt het alsof jij dat geld gestolen hebt.

Trap je in de val van zo’n crimineel, dan word je een geldezel genoemd.

Zou jij je snel laten vangen? Wij deden de test, samen met het Antwerpse duo Kurkdroog. De resultaten zie je in onze video:

Is het erg als ik een keertje geldezel speelt?

Ja, geldezel spelen kan je serieus in de problemen brengen:

  • 1 keer geldezel zijn is meestal niet genoeg voor de criminelen. Ze vragen meer en meer. Wil je niet meewerken, dan word je al snel (fysiek) bedreigd.
  • Soms wordt je eigen bankrekening volledig geplunderd.
  • Je bent strafbaar en kan dus vervolgd worden.
  • De bank kan weigeren om je nog een bankrekening te geven.
  • Je bezorgt onschuldige mensen heel wat verdriet. Het geld dat criminelen doorsluizen via jouw rekening is crimineel. Het is heel vaak gestolen van de rekening van gewone mensen zoals jij, je vrienden, je ouders, …

Wat doe ik als iemand mij voorstelt om snel geld te verdienen?

go to top