Vriendschapsfraude

4 min leestijd

Vriendschapsfraude is een fraudevorm waarbij oplichters via een vals profiel op internet contact proberen te leggen met slachtoffers. Ze je doen geloven dat ze je vriend willen zijn en bouwen een vertrouwensband met je op, maar eigenlijk zijn ze gewoon uit op je centen. Het duurt dan ook niet lang tot ze je om geld vragen.

 

Hoe werkt het?

 

Oplichters zoeken hun slachtoffers vaak via datingsites en applicaties zoals Tinder, maar ze gebruiken ook e-mail, chat of sociale media zoals Facebook of Instagram.

Met een vals profiel of gestolen identiteit winnen ze je vertrouwen en spelen ze daarna in op je emoties om geld te vragen. Voor een vliegtuigticket om je te komen bezoeken of voor medische kosten van een ziek familielid, elke reden is goed om geld te ontvangen. Hoe dan ook, er zal altijd iets gebeuren in hun verhaal waardoor er opnieuw geld nodig is.

Opgepast: wanneer je in aanraking komt met zo’n profiel, is de kans groot dat dit fake is.

 

Zo herken je vriendschapsfraude

 
  • Ze opereren vaak vanuit het buitenland.
  • Vriendschapsfraudeurs gebruiken een valse naam en foto’s. Een tip om de echtheid van foto’s te checken: Gebruik Google Search. Vindt die meerdere versies van de foto met verschillende namen? Dan heb je te maken met een fraudeur.
  • Ze hebben een fraai profiel: een goedbetaalde job, een prachtige foto, ...
  • Ze kunnen als geen ander je gevoelens manipuleren en sympathie opwekken.
  • Ze vragen je meerdere keren om geld, en hierna verdwijnen ze plots van de radar. Jij blijft achter, vaak met een pak minder centen dan ervoor.

Betaal nooit

Je ‘vriend’ wil dat je het geld overschrijft via een anonieme overschrijving, zoals via Western Union of Moneygram. Ga hier niet op in. Een anonieme overschrijving zorgt ervoor dat je niet kan nagaan op welke rekening het geld werd gestort. Eens overgeschreven, zijn die centen dus echt weg. Als iemand vraagt om op die manier over te schrijven, is er iets niet pluis.

 

Enkele tips om jezelf te beschermen tegen vriendschapsfraude

 
  • Aanvaard niet zomaar vriendschapsverzoeken van een wildvreemde.
  • Controleer altijd de echtheid van een profiel.
  • Vertrouw niet zomaar iedereen
  • Wees op je hoede voor “zielige” verhalen
  • Houd je portemonnee dicht
 

Toch ingetrapt?

 

Hadden ze je toch beet? Contacteer de lokale politie en verzamel zoveel mogelijk bewijsmateriaal, zoals het online profiel van de oplichter, de prints van chatgesprekken en betalingsbewijzen. Als de verloren som geld te klein is, wordt de zaak geseponeerd. Als het om erg veel geld gaat, zal er meestal een onderzoek gestart worden. Je kan de fraude ook melden via dit meldpunt.