3 min leestijd

Eindelijk: je hebt je droomhuis gevonden. Al snel sta je voor een nieuwe keuze: ga je voor een vaste of voor een variabele rentevoet? De rente staat momenteel laag dus die voor lange tijd vastklikken klinkt aanlokkelijk. Toch loont het de moeite om beide opties te bekijken.

Vaste rente: spelen op veilig

Kies je voor een vaste rentevoet, dan heb je dezelfde rentevoet voor de hele looptijd van je lening.

De rente mag stijgen, voor jou verandert er niets: het bedrag dat je maandelijks afbetaalt, blijft gelijk. Voor de bank is dat uiteraard minder voordelig. Daarom valt een lening met een vaste rente altijd duurder uit in het begin.

Daalt de rente, dan verandert er voor jou helaas ook niets. Je kan wel een nieuwe lening afsluiten aan een lagere rentevoet, maar daar hangen wel wat kosten aan vast.

Variabele rente: een berekend risico

Kies je voor een variabele rentevoet, dan wordt je rentevoet op vaste tijdstippen herzien. Aan het begin van een lening met een variabele rente, moet je vaak minder betalen voor je maandelijkse aflossingen dan bij een formule met vaste rente.

Daalt de rente op het moment dat jouw rentevoet wordt herzien, dan wordt je rentevoet verlaagd en doe je een goede zaak. Deze formule wordt dan ook vaak gekozen wanneer de rente hoge toppen scheert, in de hoop dat de rente na verloop van tijd weer zakt en je dus toch beter af bent dan bij een vaste renteformule.

Stijgt de rente, dan kan je maandelijkse aflossing duurder uitvallen dan bij een vaste renteformule. Je bent wel beschermd tegen al te grote schommelingen. Een variabele rente mag maar stijgen tot maximum het dubbele van je oorspronkelijke rentevoet. Zo blijft je risico binnen de perken en kan je ook beter berekenen hoeveel je in het slechtste geval moet betalen.

Lening huis - Simulatie
Bron: Febelfin

Is een vaste of een variabele rente het interessantst?

Nu de rentes laag staan, lijkt het logisch om meteen voor een vaste rentevoet te kiezen. Toch hoef je de variabele rentevoet nog niet meteen af te schrijven. Bereken en vergelijk de verschillende scenario’s in jouw persoonlijke geval.

Wij doen het jou alvast even voor:

In het begin zijn de maandelijkse aflossingen bij de lening met variabele rente lager dan bij de lening met vaste rente. Aan het einde van de rit maak je in het beste geval zo’n 11.000 euro winst. In het slechtste geval ben je dan weer ongeveer 11.500 euro lichter.

Er is dus geen gouden regel. Speel je liever op veilig, dan is een vaste rentevoet de rentevoet voor jou. Kan je wel wat risico verdragen, dan zie je misschien geen graten in een variabele rentevoet. Het hangt allemaal af van je persoonlijke situatie en voorkeuren.

go to top