5 min leestijd
word_geen_geldezel

Criminelen gebruiken geldezels én hun bankrekening om gestolen geld door te sluizen. In sommige gevallen gebruiken ze ook de bankkaart van de geldezel om het doorgesluisde geld zo snel als mogelijk af te halen. De criminelen proberen je te overtuigen om hen te helpen met de belofte dat je snel geld kunt verdienen. De realiteit is minder rooskleurig: als geldezel knap jij het vuile werk op van de criminelen maar blijf je achter met een hoop miserie. Je bent strafbaar en kunt vervolgd worden.

Krijg je dergelijke voorstellen? Denk dan aan deze duidelijke boodschap: beloftes om snel geld te verdienen, zijn meestal te mooi om waar te zijn en kunnen je heel wat problemen opleveren. Word geen geldezel. Leen je bankkaart of bankrekening nooit uit.

Om jongeren te waarschuwen, werkte Febelfin samen met actrice Liandra Sadzo. Zij vertelt in een video hoe de criminelen te werk gaan en wijst op de nare gevolgen voor wie geldezel speelt.

Hoe herken je het fenomeen?

Fraude met geldezels volgt een herkenbaar patroon. Je wordt online of in het echte leven benaderd door een ronselaar met de vraag om je bankrekening en/of bankkaart en pincode uit te lenen in ruil voor een vergoeding.

Online ronselen fraudeurs via sociale media zoals Instagram, WhatsApp en Snapchat, offline gebeurt het bijvoorbeeld aan het station, in de uitgangsbuurten en in de buurt van scholen.

De ronselaar vertelt je wat je moet doen en welke mooie bedragen anderen al hebben verdiend op deze manier. De handeling is zogezegd “volkomen veilig” of “een vriendendienst”.

Een geldezel account op Instagram: hoe ziet dat eruit? toon minder info
geldezel

Wie ingaat op zo een voorstel, wordt een geldezel. Criminelen hebben de bankrekening en/of bankkaart van een geldezel nodig om illegaal geld naar door te sluizen of om er datzelfde geld cash mee af te halen. Geld dat meestal gestolen is via phishing.

Bij phishing hengelen fraudeurs naar de bankgegevens en persoonlijke bankcodes van hun slachtoffers. Hun modus operandi: ze sturen je een e-mail, sms, WhatsApp’je, berichtje via Facebook Messenger of andere sociale media, …). Dat bericht bevat een link naar een – vaak nagenoeg perfect - nagemaakte website.

Door de rekening en/of de kaart van een geldezel te gebruiken, wissen de criminelen elk spoor naar zichzelf. De geldezel knapt met andere woorden het vuile werk op van de criminelen, maar blijft achter met een hoop miserie.

Wat zijn de gevolgen?

Geldezel spelen is vaak niet éénmalig. Wie weigert kan te maken krijgen met fysieke bedreigingen en geweld. De ronselaars zijn namelijk geen doetjes die het beste met je voorhebben.

Bovendien is voor geldezel spelen strafbaar, omdat je deelneemt aan criminele activiteiten. Je zal ook vervolgd worden door het gerecht met een eventuele geldboete/werkstraf, want jij bent verantwoordelijk voor wat er op je bankrekening gebeurt. Je bank kan ook weigeren je nog een bankrekening, bankkaart en/of lening te geven.

Stijn De Ridder, commissaris Politiezone Antwerpen: “Dat jongeren zich laten verleiden door zulke loze beloftes, is zonde. Of ze nu beseffen dat ze deelnemen aan criminele activiteiten of niet, wij stellen altijd een pv op. Want geldezels helpen crimineel geld wit te wassen.”

Bij een minderjarige geldezel kunnen de ouders aansprakelijk worden gesteld. In de praktijk wil dat zeggen dat de geldezel (en zijn ouders) het geld dat via zijn rekening is doorgesluisd integraal zal moeten terugbetalen aan het slachtoffer.

Dat jongeren zich laten verleiden door zulke loze beloftes, is zonde. Of ze nu beseffen dat ze deelnemen aan criminele activiteiten of niet, wij stellen altijd een pv op. Want geldezels helpen crimineel geld wit te wassen.
Stijn De Ridder
Commissaris Politiezone Antwerpen

Hoe verging het een echte geldezel?

“Ik zocht een bijverdienste. Al snel zag ik een interessante website. Ze stuurden me een aanmeldingsformulier en meteen daarna kon ik aan de slag. Wat ik moest doen? Bitcoins aankopen met het geld dat op mijn rekening kwam te staan. Er zat druk achter: in totaal heb ik voor 3000 tot 4000 euro aan verrichtingen gedaan.

Er ging een belletje rinkelen toen de bank mijn rekening blokkeerde… Van de oplichters is geen spoor meer: ze deden zich blijkbaar voor als een andere firma. Plus, ze hebben me geblokkeerd en al onze berichten verwijderd. Zo kan ik niets meer bewijzen… Ik heb wel klacht ingediend bij de politie. Ondertussen ben ikzelf verhoord. Het onderzoek loopt nog.”

Hoe voorkom je het?

Ga niet in op de vraag als iemand je voorstelt om snel geld te verdienen.

  1. Leen nooit je bankrekening, bankkaart en pincode uit. Die zijn alleen van jou.
  2. Spreek erover met iemand die je vertrouwt en waarschuw je vrienden.
  3. Rapporteer accounts op sociale media die snel en gemakkelijk geld beloven aan het Meldpunt van de overheid voor misleiding, bedrog, fraude of oplichting.

Toch in de val getrapt?

En wat kunnen ouders doen?

Met deze 3 tips kun je je kinderen waarschuwen:

  1. Leg hen uit wat geldezels zijn zodat ze de praktijken leren herkennen.
  2. Leer hen hoe ze moeten omgaan met sociale media accounts die snel en gemakkelijk geld beloven. Rapporteer de accounts aan het Meldpunt van de overheid voor misleiding, bedrog, fraude of oplichting
  3. Maak hen duidelijk dat ze hun bankkaart, hun rekening of bancaire codes nooit mogen uitlenen, ook niet aan een zogenaamde ‘vriend’.

Het campagnemateriaal downloaden?

Alle campagnemateriaal (poster, video) is hier gratis beschikbaar:

go to top