2 min leestijd

Steeds meer mensen weten wat phishing en hoe ze deze valse berichten kunnen herkennen. Dat blijkt uit onderzoek van de Cyber Security Coalition en het Centrum voor Cybersecurity België (CCB). En toch klikken we met z'n allen nog te vaak op links in valse berichten.

Hoe komt dat? Vaak is men gewoon te snel. Een klik is gauw gebeurd. Niet verwonderlijk dus dat de slogan van CCB campagne luidt: “Relax, en denk twee keer na voor je op een link klikt”. 

ccb hippie

Eerste hulp tegen phishing

Phishers zijn doortrapt en inventief, maar ze hebben jouw actieve hulp nodig om je gegevens en geld te stelen. Wanneer je je aan onderstaande regels houdt, ben je veilig.

  1. Je bank vraagt je nooit, nimmer of jamais per telefoon, mail, sms of sociale media naar je pincodes of andere codes. Geef ze dus nooit door aan wie er zo om vraagt.
  2. Ontvang je een bericht dat je via een link naar een (valse) betaalsite of een (nagemaakte) app of site van je bank brengt, negeer het bericht dan.
  3. Voer alleen overschrijvingen uit in de vertrouwde app van de bank op je smartphone of via de beveiligde website van je bank. Open zelf de app van de bank op je smartphone (dus nooit via een link). Tik zelf de website van je bank in je browser in.

Zo maak je het moeilijker voor oplichters

Denk je een phishingbericht te hebben ontvangen, stuur het dan door naar je bank via phishing@domeinnaam-van-de-bank.be (of.com) en naar verdacht@safeonweb.be, het meldpunt van het Centrum voor Cybersecurity België (CCB).

Door deze berichten te signaleren, kan de bank en/of het CCB phishingwebsites blokkeren en vermijden dat andere mensen in de val trappen.

go to top