2 min leestijd

Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) en het Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie (BIPT) waarschuwen voor een nieuw virus dat de ronde doet.

Heel wat Belgen ontvingen de afgelopen dagen een sms’je dat afkomstig lijkt te zijn van bpost. Het bericht – vaak in het Frans – luidt als volgt: ‘Uw pakket is onderweg. Volg hier uw zending’, gevolgd door een link.

Wie op de link klikt, wordt gevraagd om een applicatie te downloaden. Die app bevat een virus waarmee criminelen toegang krijgen tot je persoonlijke gegevens zoals wachtwoorden en je volledige contactenlijst. Het virus, FluBot, richtte enkele weken geleden veel schade aan in een aantal Europese landen en komt nu overgewaaid naar ons land.

Check hier hoe het sms'je eruit kan zien toon minder info
valse_sms_bpost
valse_sms_bpost

Hoe kan je jezelf beschermen?

Wees steeds op je hoede

Wie het sms’je van bpost ontving, is beter waakzaam. Je telefoonnummer komt waarschijnlijk voor op een lijst op het internet die door cybercriminelen wordt gebruikt om mensen op te lichten. De kans is groot dat je in de toekomst meer van deze berichten zal ontvangen. Wees dus extra voorzichtig.

Klik niet zomaar op een link

Ontvang een sms die je niet verwacht? Of krijg je een bericht dat er ietwat verdacht uitziet? Klik dan in geen geval op de link in het bericht. Doe je dat wel, dan installeer je een schadelijk virus dat je smartphone of computer hevig kan beschadigen. Tip: verwijder zo’n bericht meteen.

Installeer nooit applicaties via een link in een bericht

Installeer alleen applicaties uit een bekende appstore (Google Play, App Store). Ga zeker niet verder als je tijdens de installatie van een app een boodschap krijgt die de installatie verhindert of die waarschuwt voor de veiligheid van je smartphone.

Help, ik heb geklikt! Wat moet ik doen?

Op hun website legt Safe on Web stap voor stap uit welke acties je moet ondernemen. 

go to top