3 min leestijd

Je hebt ze de laatste weken vast ook massaal ontvangen: berichten van “je bank” die je met allerlei smoesjes je persoonlijke bankcodes willen ontfutselen via een link. Het fenomeen heeft een naam: phishing. Van één ding mag je zeker zijn: je bank vraagt je nooit naar je codes via een link. Krijg je zo’n bericht, dan is dat fake.

Febelfin lanceerde een campagne om iedereen voor dergelijke berichten te waarschuwen en kreeg daarvoor hulp van Leah “Marianne” Thys en Thomas Vanderveken.

Phishing: hoe werkt het?

Fraudeurs sturen een heel jaar door valse berichten uit naam van je bank (of een ander vertrouwd bedrijf) maar tijdens de coronacrisis lijken ze een tandje bij te steken. Dat heb je de voorbije weken vast ook gemerkt in je mailbox.

De boodschap in die berichten kan al eens variëren: je moet je bankkaart vernieuwen, er moet een veiligheidsupdate gebeuren, je moet je bankkaart (de)blokkeren, … Maar: al die berichten hebben wel één ding gemeen: ze vragen naar je persoonlijke bancodes via een link. Meestal zijn dat je codes om te internetbankieren zoals bijvoorbeeld de code die op je kaartlezer verschijnt wanneer je een betaling wil doen.

Zie je dus in een bericht een dergelijke link staan, dan moet er een lampje gaan branden: dat is fake.

Want vergis je niet: je codes doorgeven is gevaarlijk. Je geeft fraudeurs namelijk vrije toegang tot je bankrekening waarna ze al je geld kunnen stelen.

Leah Thys en Thomas Vanderveken springen mee op de kar

Om iedereen te waarschuwen voor het gevaar van phishing en valse berichten “leenden” Leah Thys (Marianne van Thuis) en Thomas Vanderveken hun gezicht aan de nieuwste Febelfin campagne. En het woord “lenen” is op zijn plaats want beiden hebben geen moment zelf op onze shootingset gestaan.

Febelfin deed daarvoor een beroep op deepfaketechnologie waarbij menselijke beelden samengesteld worden op basis van artificiële intelligentie. Met andere woorden: we plakten de hoofden van onze twee hoofdspelers op het lichaam van een nobele onbekende. Het resultaat is dan ook compleet fake, net zoals de vraag van een bank om je codes te delen via een link.

go to top