6 min leestijd

TO READ THIS INFORMATION IN UKRAINIAN, CLICK HERE.

  • De Nationale Bank van België heeft een akkoord gesloten met de Oekraïense centrale bank dat Oekraïense vluchtelingen toelaat om hun contante Hryvnia’s (de Oekraïense munt) om te ruilen voor euro’s.
  • De volgende Belgische banken verlenen hun medewerking aan deze operatie: Belfius, Beobank, BNP Paribas Fortis, ING, KBC, CBC en KBC Brussels.
  • Bij deze banken is het mogelijk om vanaf 1 juni 2022 de Hryvnia’s (UAH) te storten op een bankrekening voor een maximaal bedrag van 10.000 UAH per meerderjarige rekeninghouder.
  • De wisselkoers van de grivna (UAH) bedraagt vanaf maandag 12 september 2022: 1 UAH = 0,0254907 EUR.
  • De banken zullen bij de transactie geen kosten of commissies aanrekenen.
  • Dit initiatief kwam er dankzij een samenwerking tussen de Belgische banksector, de Minister Van Financiën en de Nationale Bank van België.
  • De banken staan klaar om de Oekraïense vluchtelingen tijdens hun verblijf in België zo goed als mogelijk te ondersteunen, en om hun deelname aan het dagelijks leven in de maatschappij te bevorderen.

Stortingen mogelijk vanaf 1 juni

Vanaf 1 juni 2022 zullen Oekraïense vluchtelingen bij Belfius, Beobank, BNP Paribas Fortis, ING, KBC, CBC en KBC Brussels contante Hryvnia’s kunnen storten op hun rekening.

Per meerderjarige rekeninghouder kan dan een maximumbedrag van 10.000 UAH worden gestort op de rekening. Er zijn geen identiteitsdocumenten vereist om te storten aangezien het om stortingen op een al bestaande rekening gaat. De benodigde identiteitsgegevens werden reeds bij de opening van de rekening opgevraagd.

Het is niet zinvol om voor 1 juni 2022 naar de bankfilialen te gaan met deze aanvraag, aangezien verzoeken voor 1 juni niet zullen worden behandeld.

Welke biljetten worden aanvaard?

Enkel biljetten van 100, 200, 500 en 1.000 UAH zullen worden aanvaard. De biljetten die worden ingeruild, moeten onbeschadigd zijn. Beschadigde biljetten zullen worden geweigerd.

Hier kan u checken welke biljetten ingeruild kunnen worden.

De wisselkoers van de grivna (UAH) bedraagt vanaf maandag 12 september 2022: 1 UAH = 0,0254907 EUR.

Na het aanbieden van bankrekeningen ten behoeve van Oekraïense vluchtelingen is dit nog een mooi voorbeeld van de bijdragen die de banken leveren. Wij willen graag de Minister van Financiën en de Nationale Bank van België bedanken voor de samenwerking om dit mogelijk te maken. Dit bewijst eens te meer dat met gezamenlijke inspanningen veel kan worden bereikt.
Karel Baert
CEO Febelfin

Verloop stortingen

Het storten van de Hryvnia’s op een rekening bij de bovengenoemde banken, kan bij de meeste hiervan in meerdere transacties gebeuren (bijvoorbeeld 2 keer een storting van 5.000 Hryvnia, dit op verschillende dagen). Bij sommigen is de storting beperkt tot één transactie.

De contante Hryvnia’s worden bij de bank omgerekend naar euro en worden hierna rechtstreeks op de bestaande rekening van de klant gecrediteerd. Er zal dus geen cash omruiling gebeuren aan de loketten van de betrokken banken. Enkel bij de loketten van de Nationale Bank in Brussel zal het mogelijk zijn om contante Hryvnia’s om te laten ruilen voor contante eurobiljetten.

De rekening waarop de UAH worden gestort, zal worden gecrediteerd volgens de gebruikelijke interne procedure van de bank. Bovendien kan het even duren vooraleer de tegenwaarde in euro effectief op deze rekening zal staan. De termijn is afhankelijk van bank tot bank. Deze creditering gebeurt op basis van de wisselkoers die wordt vastgelegd door de NBB. Er zullen bij de transacties geen kosten of commissies aangerekend worden door de bank.

Bij de ene bank gebeurt dit direct na de transactie, bij de andere bank gebeurt dit na centrale telling van de biljetten in de hoofdzetel.

Na creditering zal de klant de tegenwaarde in euro’s kunnen opnemen aan een geldautomaat of met zijn/haar bankkaart kunnen betalen in een winkel.

Maatschappelijke rol

Met deze regeling wil de Belgische banksector de Oekraïense vluchtelingen tijdens hun verblijf in België ondersteunen.

go to top