2 min leestijd

Je hebt een spaarpotje opgebouwd of je hebt wat geld in reserve en wilt graag (een deel hiervan) beleggen. Beleggen is een alternatieve manier om kapitaal op te bouwen en kan een mooie aanvulling zijn op het klassieke spaarboekje. Hierbij wil je natuurlijk wel de zekerheid dat je beleggingen goed worden beheerd en dat jouw belegde centen naar behoren beschermd zijn. Zo werd de MiFID II-richtlijn in het leven geroepen. 

Veilig beleggen

MiFID staat voor Markets in Financial Instruments Directive. Kort en bondig uitgelegd is MiFID een Europese richtlijn die jou als belegger beschermt. MiFID II bepaalt de spelregels die financiële instellingen moeten volgen wanneer ze jou beleggingsproducten aanbieden of je hierover adviseren. Zo zorgt dit voor stevige beleggersbescherming en ook voor meer transparantie en betere voorwaarden op de markt.

Wat doet MiFID voor beleggers?

Wanneer jouw bank je beleggingsadvies verstrekt, moet die voor jou een beleggersprofiel opmaken aan de hand van een vragenlijst. Zo wordt duidelijk wat je van beleggingsproducten afweet, of je er ervaring mee hebt, wat je doelstellingen zijn en hoeveel risico je wenst te nemen. Op basis van dit beleggingsprofiel weet de bank welke beleggingsproducten ze jou mogen aanbieden, namelijk enkel die producten die overeenstemmen met je profiel en dus met jouw persoonlijke kennis en ervaring. 

De MiFID II-richtlijn verduidelijkt

Febelfin maakte een heldere brochure over de MiFID II-richtlijn die relevante en duidelijke uitleg biedt en vragen beantwoordt die jij als belegger kan hebben. De brochure kan je hieronder raadplegen.  

LEES HIER MEER OVER MIFID II

NAAR DE BROCHURE
go to top