3 min leestijd
bf 2021

Op vrijdag 25 november is het opnieuw Black Friday en bedrijven en webshops verleiden je met mooie kortingen en deals. Ons advies? Shop met een gezonde dosis waakzaamheid. Want ook voor fraudeurs is Black Friday een interessante dag. Febelfin zet de tips op een rijtje om niet in de val te trappen.

Opgelet voor Black Friday-fraudeurs

Black Friday is voor fraudeurs het perfecte moment om phishingberichten te sturen. Net zoals elk jaar krijgen we heel wat berichtjes (mails, sms’en, en sociale mediaberichten) over een niet te missen aanbieding of torenhoge korting.

Om van die deal te kunnen profiteren, wordt “losjes” gevraagd naar jouw bancaire gegevens. Of het bericht linkt door naar een valse betaalpagina waar je onmiddellijk die spotgoedkope jeans kunt afrekenen. Wees slimmer dan een phisher en trap niet in deze val.

Met onderstaande tips geef je phishers geen kans:

  1. Geef nooit je persoonlijke codes  door via e-mail, sociale media, sms of telefoon. Die codes zijn geheim en je bank of een andere instelling zal er nooit naar vragen.
  2. Ga nooit via een link naar een betaalsite of bank-app. Deze kan vals zijn. Je bank vraagt je nooit naar je codes via een link. Voer alleen overschrijvingen uit in de vertrouwde app van de bank op je smartphone of via de beveiligde website van je bank. Typ altijd zélf het adres van je bankwebsite in je browser.  
  3. Als je twijfelt, kan je beter stoppen. Kreeg je een vreemd bericht met een niet te missen korting en weet je niet wat gedaan? Neem dan het zekere voor het onzekere en stop alles.

Alert korting scoren

Ga je graag op zoek naar de beste koopjes? Wees dan niet enkel waakzaam voor de hoogste korting of de beste dienstverlening, maar ook om niet opgelicht te worden: Zelfs wanneer fraudeurs geen phishingmails sturen op Black Friday, kan je nog steeds een kat in een zak kopen. Dan komt die leuke rok nooit aan of blijkt het waardeloze kwaliteit te zijn. Jammer van de aankoop dus.

go to top