McKinsey’s Global Banking Annual Review: een blik op de toestand van de banksector wereldwijd

Banken tonen voldoende veerkracht om coronacrisis te doorstaan
Afgelopen donderdag organiseerde Febelfin een virtueel ledenevenement waarbij McKinsey & Company de belangrijkste bevindingen van hun meest recente Global Banking Annual Review presenteerde. Het op onderzoek gebaseerd rapport geeft inzicht in de toestand van de banksector wereldwijd – iets wat vandaag meer dan ooit relevant is.
Belangrijkste take-aways:
- De coronacrisis plaatst banken voor de grootste stresstest in tien jaar tijd. De sector toont zijn veerkracht, maar de economische impact is groot.
- Banken vervullen vandaag een belangrijke maatschappelijke rol: ze helpen de samenleving door de crisis door het aanbieden van steunmaatregelen aan particulieren en ondernemingen.
- Banken kunnen bijdragen aan het herstel van de economie door hun productiviteit, risico- en kapitaalbeheer te blijven verbeteren.
- In een post-corona tijdperk moeten banken:
- Hun hernieuwde snelheid en behendigheid verankeren.
- Hun bedrijfsmodellen stevig onder de loep nemen.
- Hun maatschappelijke rol voluit opnemen.
De coronacrisis heeft een, in vredestijd nooit geziene, economische en financiële impact op consumenten, organisaties en de economie wereldwijd. De financiële sector neemt zijn verantwoordelijkheid tegenover de economie en de samenleving, en tracht tegelijk de soliditeit en veerkracht van de economie op lange termijn te versterken.
McKinsey verwacht dat de impact van de coronacrisis op de financiële sector in twee fasen zal verlopen:
- De eerste fase wordt gekenmerkt door ernstige kredietverliezen, die waarschijnlijk tot eind 2021 zullen aanhouden. McKinsey verwacht wel dat bijna alle banken en banksystemen die fase zullen overleven.
- Daarna zullen banken, tijdens een zacht wereldwijd herstel, worden geconfronteerd met een grote uitdaging voor hun lopende activiteiten. De impact hiervan kan voelbaar zijn tot na 2024.
Ook ons land heeft de gevolgen van de coronacrisis ondergaan en de financiële sector werd even hard getroffen. Opvallend is wel dat de financiële sector in België het, in de afwikkeling van de pandemie, beter doet dan het Europees gemiddelde. Het Belgische uitgangspunt is ook sterker:
-
- Een pre-covid ROE (return on investment) van 8% tegenover 6% gemiddeld voor Europa.
- Een gezonder kredietportfolio, met een gemiddelde Risk Cost Margin die soms zelfs substantieel lager ligt dan in de grote Europese kernlanden.
Dit sterke profiel zorgt ervoor dat Belgische financiële instellingen in de nabije toekomst waarschijnlijk stabieler, en veerkrachtiger zullen zijn dan hun Europese peers.
Op lange termijn ziet McKinsey drie imperatieven voor banken:
- Hernieuwde snelheid en behendigheid verankeren, weten wat goed werkte als reactie op de crisis en op zoek gaan naar manieren om die praktijken in stand te houden.
- Bedrijfsmodellen stevig onder de loep nemen om een lange periode van nul procent rentetarieven en andere economische uitdagingen te doorstaan. Tegelijk moeten banken nieuwe ideeën van digitale spelers overnemen.
- Maatschappelijke rol verder uitbreiden door meer aandacht te besteden aan milieu, maatschappij en governance.