3 min leestijd

Doe jij in opdracht van je bedrijf ook wel eens betalingen? Wees dan voorzichtig met betaalverzoeken van je CEO (of een andere interne of externe vertrouwenspersoon van je bedrijf) die je via mail krijgt. Want soms is het niet jouw CEO die je contacteert maar net een fraudeur.

De beste tip om deze CEO-fraude te voorkomen: dubbelcheck elk betaalverzoek.

De fraudeurs aan het werk

Bij CEO-fraude geven fraudeurs zich uit voor de CEO of een ander vertrouwenspersoon binnen of buiten een bedrijf en vragen ze aan bv. de boekhouding om dringend enkele - vaak grote - betalingen te doen.

Daarvoor kraken ze meestal de mailbox van de CEO of creëren ze een vals adres dat bijna niet te onderscheiden is van het echte adres van de CEO. Vaak is er dan bijvoorbeeld één lettertje veranderd tegenover het officiële adres.

Trap je als medewerker in de val, dan doe je geen betaling voor de echte CEO maar schrijf je  – zonder het zelf te beseffen – geld over naar rekeningen van geldezels. Vanop die rekeningen wordt het geld dan doorgesluisd naar de rekening van de fraudeurs.

Tips om CEO-fraude te voorkomen

Ontvang je normaal gezien als medewerker een dergelijk mailtje van je CEO, dan stap je al snel even zijn of haar bureau binnen. Nu thuiswerk bij veel bedrijven (al dan niet tijdelijk) de norm is geworden is deze controlestap een stuk groter. De stap om dit bijvoorbeeld via telefoon te controleren is direct een stuk groter.

De beste tip om CEO-fraude te voorkomen is dan ook: bouw voldoende controlestappen in. Spreek af dat - en al zeker grote - betalingen niet enkel via mail worden doorgegeven maar ook bevestigd worden via een sms, een WhatsAppbericht, via telefoon, …

Te volgen stappenplan bij fraude

Ben je toch op de vraag van de fraudeurs ingegaan, volg dan volgende stappen:

  1. Contacteer zo snel mogelijk de bank.
  2. Dien klacht in bij de politie.
  3. Waarschuw het ICT-departement van je bedrijf als de mailbox van je CEO gehackt is. Waarschijnlijk hebben de fraudeurs toegang tot heel wat informatie dankzij die mailbox. Paswoorden zullen bijvoorbeeld aangepast moeten worden.
go to top