4 min leestijd
jongeren en geld

De coronacrisis heeft voor heel wat jongeren gevolgen voor hun budget. Misschien krijg je minder zakgeld of staat je studentenjob in het weekend al een tijdje on hold. Of misschien is het tegendeel waar… Geen uitstapjes met vrienden, geen filmbezoeken of niet meer trakteren op café. En dus ook: meer geld op je rekening op het einde van de maand. In welk kamp je ook zit, één ding is zeker: veel weten over geld en er veel mee bezig zijn, wapent je tegen heel wat financiële moeilijkheden. Dat blijkt uit een onderzoek van Febelfin in samenwerking met onderzoeksbureau Indiville bij 1.000 jongeren tussen 16 en 30 jaar.

De 10 meest frappante conclusies uit het onderzoek over jongeren en geld

 1. 45% van de jongeren kent financiële problemen door de coronacrisis.
  De impact van corona laat zich op verschillende manieren voelen: annulatie studentenjob, daling zakgeld, tijdelijke werkloosheid, …
 2. Een derde van de jongeren piekert over zijn of haar financiële situatie én over die van de ouders. Zowat 35% denkt dat zijn of haar ouders financieel getroffen is door de coronacrisis.
 3. 35% van de jongeren zegt dat de financiële steun van zijn of haar ouders wegvalt. 1 op 8 moet zelfs zelf zijn of haar ouders financieel ondersteunen;
 4. Niet elke jongere is even zwaar getroffen door de crisis. 52% kan vandaag genoeg sparen. 36% spaart zelfs meer dan voor de crisis.
 5. 23% van de jongeren doet aan beleggen. Een kwart daarvan startte daarmee tijdens de crisis.
 6. De coronacrisis zorgt ervoor dat jongeren anders omgaan met geld. Contactloos betalen zit de laatste weken in de lift. Cash wordt dan weer veel minder gebruikt.
 7. Jongeren kennen weinig van geld maar beseffen dat zelf. Slechts 27% geeft zichzelf een 8, 9 of 10/10 voor financiële kennis. Bij 24% is dat dan weer een ronduit slechte score (tussen 0 en 5/10). De minst gekende thema’s? Lenen, verzekeren, pensioensparen en belastingen.
 8. 47% van de jongeren weet niet hoe je aan budgetbeheer doet.
 9. Weinig financiële kennis gaat samen met weinig financiële betrokkenheid. Slechts 42% van de jongeren voelt zich betrokken bij zijn of haar geldzaken. Vooral bij wie financiële problemen kent, is de betrokkenheid laag (31% tegenover 51% bij jongeren zonder financiële problemen).
 10. Zowel veel weten over geld als er graag mee bezig zijn, leiden tot minder geldzorgen en financiële problemen. Financiële kennis blijkt dan ook de sleutel om beter opgewassen te zijn tegen financiële tegenslagen, vandaag en later.

Nood aan financiële info? Die vind je hier

Op deze website (www.febelfin.be dus) vind je heel wat informatie over het dagelijkse, financiële leven: betalen, sparen en beleggen, lenen en wonen, veiligheid, duurzaamheid, … Kijk gerust eens rond. Filmpjes over digitaal betalen (contactloos, met QR code, …), tips om niet in de val van vriendschapsfraude te trappen zijn. Je vindt het hier allemaal. 

Maar er is meer. Op www.beschermjezelfonline.be vind je heel wat tips en tricks op jezelf tegen phishing te beschermen. Op www.febelfin.be/digitaalbankieren zie je dan weer hoe je makkelijk kunt starten met digitaal bankieren en vooral mobiel bankieren.

En misschien ken je wel Wikifin, het programma financiële educatie van de FSMA? Op de website www.wikifin.be vind je info op maat per levensfase: studeren, werken, wonen, …

go to top