5 min leestijd

De highlights van FATCA

  • Amerikaanse wetgeving tegen belastingontduiking (FATCA) legt verplichtingen op aan banken buiten de VS als ze bankdiensten verlenen aan personen met de Amerikaanse nationaliteit of banden met Amerika.
  • Bedoeling is om fiscale fraude door Amerikaanse belastingbetalers in het buitenland op te sporen en te ontmoedigen.
  • Deze wetgeving bestaat al enkele jaren, maar vanaf volgend jaar worden de verplichtingen strikter.
  • Vanaf dan mogen de banken slechts bankdiensten verlenen aan personen met de Amerikaanse nationaliteit of specifieke banden met de VS, als de bank ook over hun Amerikaans sociaalzekerheidsnummer beschikt.
  • Dat was tot op vandaag niet noodzakelijk. Ook Belgen met een dubbele nationaliteit, die nauwelijks of geen banden meer hebben met Amerika en vaak niet over zo een nummer beschikken, vallen onder deze wetgeving.
VS

Wat betekent dit voor jou?

Als dit voor jou van toepassing is, is het dus zaak om een Amerikaans sociaalzekerheidsnummer te hebben of aan te vragen en dat zo snel mogelijk door te geven aan je bank. Indien je dat niet doet, en de bank dus niet al jouw gegevens kan rapporteren aan de Amerikaanse overheden, kan de bank genoodzaakt zijn om je bankrekening te blokkeren en af te sluiten omdat zij daartoe verplicht worden door de wetgeving.

Je kan een sociaalzekerheidsnummer aanvragen bij de Amerikaanse ambassade, maar hou er rekening mee dat die procedure ingewikkeld is en even kan duren. Wacht hier dus niet te lang mee. Vraag zeker info aan je bank. Zij helpen jou graag verder.

Hieronder vind je een antwoord op de belangrijkste vragen rond FATCA. 

Wat is FATCA?

Wetgeving die de banken ertoe verplicht om de identiteit en het vermogen van hun Amerikaanse klanten mee te delen. Bedoeling is om belastingontduiking door Amerikaanse belastingbetalers in het buitenland op te sporen en te ontmoedigen.  

Ik heb de Amerikaanse nationaliteit, dubbele nationaliteit of specifieke banden met de VS.  Wat betekent FATCA voor mij?

Door deze regelgeving moet jij als klant bepaalde informatie aan de bank verstrekken. Over de meeste informatie (naam, adres, saldo rekeningen, ontvangen rente,…) beschikt de bank, maar belangrijk is dat je zo snel mogelijk een sociaalzekerheidsnummer aan je bank bezorgt. Mocht je er nog geen hebben, dan vraag je dit best zo snel mogelijk aan.

Wat is een sociaalzekerheidsnummer?

Een sociaalzekerheidsnummer of ‘Social Security Number (SSN)’ is vergelijkbaar met het belastingnummer in het land waar je woont. Voor België kan je dit vergelijken met je rijksregisternummer. Toch is je Belgisch rijksregisternummer niet voldoende. Je hebt een sociaalzekerheidsnummer nodig dat aangemaakt is door de Amerikaanse autoriteiten.

Kan ik bij mijn bank terecht voor een sociaalzekerheidsnummer?  

Een sociaalzekerheidsnummer moet je aanvragen bij de Amerikaanse ambassade of overheid. De bank kan je hierbij uitleg geven, maar kan geen aanvraag voor jou doen. De aanvraag kan enige tijd in beslag nemen. Het is dus belangrijk dat je zo snel mogelijk in actie komt.

Een andere mogelijkheid, maar dat is vaak niet de meest gewenste of gemakkelijke oplossing, is het afstaan van de Amerikaanse nationaliteit. Maar ook dit kan een vrij complexe onderneming zijn, die heel wat tijd in beslag kan nemen.

Wat gebeurt er als ik geen sociaalzekerheidsnummer aanlever?

Indien je geen sociaalzekerheidsnummer aanlevert, en de bank dus niet in de mogelijkheid is om alle gegevens over jou te rapporteren, dan zal je bank verplicht worden om je bankrekening te blokkeren en af te sluiten. De banken kunnen immers niet anders dan de wetgeving naleven.

Kan de bank mij weigeren als klant met FATCA als motivatie? 

Deze wetgeving geldt ook voor nieuwe klanten met de Amerikaanse nationaliteit of specifieke banden met Amerika. Als je de bank niet de nodige gegevens kan bezorgen, dan moeten zij jou volgens deze wetgeving weigeren als klant.

go to top