4 min leestijd
Contactless payment

Contactloos betalen is superhandig: je kaart of smartphone tegen de betaalterminal houden en klaar. Dat betekent pure tijdswinst aan de kassa! Maar contactloos betalen krijgt al eens het etiket opgeplakt onveilig te zijn. Compleet onterecht.

Een mythe rond contactloos betalen is dat criminelen makkelijk online een betaalterminal kunnen kopen en die dan gebruiken om geld te stelen van kaarten met contactloze technologie. Daarvoor zouden ze zelfs niet veel moeite hoeven te doen: enkel tegen de achterzak van iemand houden.

Zo’n misdaden zijn in België niet gekend. De inspanningen die een fraudeur hiervoor moet doen, wegen niet op tegen het risico, en dat voor een beperkte en onzekere buit. En omdat het om elektronische transacties gaat via een terminal, ben je als fraudeur ook snel traceerbaar. Vergelijk het met bewust te snel rijden op een snelweg met trajectcontrole: dan ben je ook zeker dat een boete in de bus zal vallen. Bovendien is deze vorm van fraude beperkt uitvoerbaar: een betaalkaart bevindt zich vaak tussen andere kaarten in de portefeuille, wat de connectie tussen de chip van de kaart en de frauduleuze terminal bemoeilijkt. Contactloos betalen is dus eenvoudig in gebruik én veilig.

Goed ingeburgerd

Contactloos betalen raakt alsmaar meer ingeburgerd: in december 2021 verliep 57,70% van alle betalingen met de debetkaart in een winkel contactloos. Ter vergelijking: in februari 2020 was dat slechts 16%. Dat is dus meer dan een verdrievoudiging op nog geen twee jaar tijd.

Het is dan ook een vlotte, veilige en hygiënische manier om te betalen. Het vertrouwen van de klant is dus helemaal terecht.

Hoe werkt het?

  • Betaal je minder dan of net 50 euro? Je houdt je kaart tegen de terminal om te betalen en binnen een paar seconden heb je betaald.
  • Betaal je meer dan 50 euro? Geen probleem! Je houdt je kaart tegen de terminal die je vervolgens zal vragen je pincode in te tikken.
  • Doe je enkele opeenvolgende contactloze betalingen van maximum 50 euro (zonder pincode) en overschrijd je daarmee een totaalbedrag van 100 of 150 euro* (bijvoorbeeld 10 euro + 45 euro + 25 euro + 25 euro), dan moet je je pincode intikken. Daarna is het opnieuw mogelijk om contactloos te betalen zonder pincode.

Sommige banken hanteren een cumulatieve limiet van 100 euro, andere van 150 euro (het wettelijk maximum).

Wat als er toch iets fout loopt?

Wanneer er toch geld van je rekening gaat als bijvoorbeeld je kaart wordt gestolen of als je je kaart verliest en iemand met jouw kaart een contactloze betaling (zonder pincode) heeft uitgevoerd, dan zal de bank je de verloren som steeds terugbetalen (onder voorbehoud van het onderzoek), tenzij er sprake is van fraude in hoofde van de klant.

Als klant heb je de verantwoordelijkheid om bij verlies of diefstal je betaalkaart zo snel mogelijk te laten blokkeren via Card Stop (+32 78 170 170). Zo zullen ook contactloze transacties zonder pincode onmogelijk worden.

go to top