2 min leestijd

Markeer 27 november 2020 alvast in je agenda: dan is het opnieuw Black Friday. Een moment waarop bedrijven je verleiden met de beste kortingen en hipste deals. Door de huidige coronamaatregelen zullen velen dit jaar vooral online shoppen. Ons advies? Wees waakzaam, want ook voor fraudeurs is Black Friday een interessante dag. Febelfin zet de beste tips op een rij om niet in de val te lopen.

fish_piercing_black_friday

Opgelet voor Black Friday-fraudeurs

Black Friday is voor fraudeurs het ideale moment gedroomde excuus om phishingberichten te sturen. Net zoals elk jaar krijgen we heel wat berichtjes (mails, sms’en, en sociale mediaberichten) over een niet te missen aanbieding of torenhoge korting.

Om van die leuke deal te kunnen genieten, wordt “terloops” gevraagd naar bancaire gegevens. Of het bericht linkt door naar een valse betaalpagina waar je onmiddellijk die spotgoedkope jeans kunt afrekenen. Wie in deze phishingval trapt, blijft achter met een geplunderde rekening.

Volgende tips zorgen ervoor dat phishingfraudeurs bij jou geen kans krijgen:

  1. Geef nooit je pincode of codes om te internetbankieren bankcodes door via e-mail, sociale media, sms of telefoon.  Die codes zijn geheim en je bank zal er nooit naar vragen.
  2. Ga nooit via een link naar de betaalsite of mobiele app van je bank. Je bank vraagt je nooit naar je codes via een link.
  3. Als je twijfelt, kan je beter stoppen. Kreeg je dus een wat vreemd bericht met een niet te missen korting en weet je niet wat gedaan? Neem dan het zekere voor het onzekere en stop alles.
tips

Waakzaam korting scoren

Wie online graag op zoek gaat naar de beste koopjes, kijkt dus best wat uit. Niet alleen om de hoogste korting te scoren of de beste dienstverlening te krijgen, maar ook om niet opgelicht te worden. Want zelfs als fraudeurs Black Friday niet misbruiken om phishingmails te sturen, dan kan je nog steeds een kat in een zak kopen. Dan komt die leuke jeans nooit aan of blijkt het een waardeloze prul te zijn. Jammer van de aankoop dus. 

De tips van Europol, de Europese politieorganisatie, en Febelfin helpen om ook hier het bos door de bomen te zien en zonder problemen te genieten van Black Friday:

go to top