3 min leestijd

Het Britse Parlement Houses of Parliament gaf zijn zegen en ook het Europese Parlement keurde het Brexit-akkoord goed. Daarmee nam het Verenigd Koninkrijk de laatste horde voor haar vertrek uit de Europese Unie op 31 januari 2020. Tijdens een 11 maanden durende overgangsperiode zullen de EU en het VK een akkoord proberen te vinden over de nieuwe onderlinge handelsrelatie.

In de tussentijd blijft alles nog even “bij het oude” . Wat verandert dit voor onze Belgische ondernemingen en is het gevaar voor een hard Brexit dan geweken? Je leest het hier.

Brexit vlaggen
Problemen door de Brexit? Een gouden raad: praat tijdig met je bankier.

België heeft zeer nauwe handelsbanden met het Verenigd Koninkrijk. Voor de export en import van goederen en diensten is het land onze 4de en 5de handelspartner. Het spreekt voor zich dat een vechtscheiding – een zogenaamde harde Brexit - een grote impact zou hebben op de operationele werking en/of de verkoopcijfers van veel bedrijven.

De redenen moeten we niet ver zoeken:

  • verhoogde handelstarieven
  • volatiele wisselkoersschommelingen
  • meer douaneformaliteiten
  • dalende vraag naar producten en diensten
  • afwijkende toekomstige regelgeving
  • ...

Momenteel is er nog geen garantie dat een harde Brexit vermeden is. Tijdens de overgangsperiode die op 1 februari is ingegaan, zal er nog veel politiek werk verzet moeten worden om de scheiding in goede banen te leiden. Zullen we na 31 december 2020 uit elkaar drijven of blijven we geïntegreerd?

Febelfin volgt dit proces van dicht op. We staan in contact met andere sectorfederaties om de gevolgen van Brexit op sectorniveau op te volgen en - indien nodig - ondersteunende maatregelen te bespreken.

Indien je als ondernemer bepaalde problemen zou ondervinden door de Brexit, raden we je aan om zo snel mogelijk met je bankier te gaan praten. Hoe sneller hij op de hoogte is, hoe meer mogelijkheden er zijn om samen een goede oplossing te vinden.

En hoe zit het met de consumenten?

Als Belgische consument heeft Brexit weinig impact op je dagelijkse bankzaken.

Ook op vakantie in het VK zal je bijvoorbeeld met je Belgische debet- en kredietkaart kunnen blijven betalen en geld afhalen.

Het wordt een ander verhaal als je klant bent bij een Britse bank of wil beleggen in Britse financiële instrumenten:

  • Een Britse bank zal een bijkantoor moeten openen op het Europese vasteland (België) om haar klanten te kunnen blijven bedienen.
  • Of consumenten kunnen beleggen in financiële instrumenten die in het Verenigd Koninkrijk zijn uitgegeven of genoteerd, hangt af of de instrumenten na een eventuele harde Brexit nog voldoen aan de EU-regels. De banken zullen hun klanten hierover duidelijk informeren.
go to top