3 min leestijd
italy

De grote vakantie staat voor de deur en velen onder ons hebben mooie vooruitzichten: een citytrip, een familievakantie, die uitgestelde wereldreis, een meerdaagse trektocht… Dit jaar is er terug van alles mogelijk en daar gaan we van genieten. Met zo weinig mogelijk kopzorgen. Waar je alvast niet moet over piekeren, is hoe je ter plaatse zal betalen. Want dat is heel eenvoudig.

Betalen in een winkel

Wat je zeker niet moet doen, is een hoop euro’s laten omwisselen in de lokale munt van je bestemming en vertrekken met een portefeuille vol bankbiljetten. Je kan een kleine hoeveelheid cash meenemen, voor de zekerheid, maar het handigst én het veiligst is om te betalen zoals thuis: met je kaart.  

Maar wat is nu het goedkoopst: met je debetkaart of met je kredietkaart? We sommen het voor je op. 

Binnen de eurozone

Je kan volledig kosteloos met je debetkaart betalen.

Buiten de eurozone

Ga je buiten de eurozone, dan is betalen met je kredietkaart meestal het voordeligst.  

  • Betalen met je debetkaart is niet kosteloos. Check voor je vertrekt de tarievenlijst van je bank om te zien wat de beste optie is.

  • Doorgaans is betalen in de lokale munt voordeliger dan in euro. 

  • Wil je je debetkaart gebruiken buiten de eurozone, dan moet je die eerst laten openstellen voor gebruik buiten de eurozone. Contacteer hiervoor je bank of regel het via je bankapp.

Geld afhalen aan een automaat

Binnen de eurozone 

Als je geld afhaalt met je debetkaart in het buitenland, dan is dat aan dezelfde tarieven als in België. Je bank rekent je hiervoor dus niets extra aan.  

Buiten de eurozone 

Wil je geld afhalen buiten de eurozone? Check op voorhand de tarievenlijsten van je bank om goed te weten wat het je zal kosten. Hiervoor kunnen immers zowel voor de debetkaart als voor de kredietkaart extra kosten worden aangerekend. 

Wil je geld afhalen met je kredietkaart, ga dan voor grotere bedragen. Dat is meestal het voordeligst.  

Ga je naar de VS? Laat dan je kredietkaart openstellen door je bank voor gebruik in de VS. Contacteer hiervoor je bank of regel het zelf via de app.

Betalen met je smartphone

Beschikt de handelaar over een QR-code? Het kan gebeuren dat je bank- of betaalapp de code niet kan lezen. Dat komt omdat mobiel betalen vaak lokaal en niet internationaal aangeboden wordt. Het is dus mogelijk dat je als Belg geen gebruik kan maken van een betaaloplossing in een ander land. 

Gebruik je Apple Pay of Google Pay en biedt de lokale handelaar dit aan? Dan kan je dit ook op je bestemming gebruiken. 

Contactloos betalen met je kaart

Check de terminal van de handelaar. Zie je daar het symbool op staan voor contactloos betalen? Dan kan je net zoals thuis contactloos betalen. Het enige verschil is dat je lokale limiet voor contactloze transacties kan verschillen met de Belgische (50 EUR). 

go to top