2 min leestijd
Flag of Ukraine

De Belgische financiële sector veroordeelt ten zeerste alle Russische militaire acties die op dit moment plaatsvinden op het grondgebied van de soevereine staat Oekraïne en leeft mee met de bevolking die de verschrikkingen van deze oorlog dagelijks moet doorstaan.

De economische en financiële betrekkingen met Rusland zullen door dit conflict ernstige gevolgen ondergaan, onder meer door de vele internationale sancties die worden genomen. De Europese Unie en diverse andere internationale organisaties hebben beslist tot het blokkeren van diverse financiële kanalen en tot het bevriezen van tegoeden van bepaalde personen, organisaties en instellingen. Zo worden zeven Russische banken uitgesloten van het financiële berichtenverkeer-systeem SWIFT vanaf 12 maart 2022. Dat betekent dat er geen financiële transacties meer kunnen plaatsvinden tussen deze Russische banken en de EU.  

De Belgische banken passen zonder meer alle sancties toe die door de bevoegde internationale instanties werden besloten en zullen dat ook in de toekomst doen.

Daarnaast blijven de banken ook hun maatschappelijke rol ten volle spelen: veel klanten hebben vragen over wat de gevolgen zijn van een oorlog op het Europees grondgebied en wat internationale sancties concreet kunnen betekenen. De banken staan klaar om op zoveel mogelijk vragen van hun klanten (particulieren en bedrijven) te antwoorden en hen te ondersteunen.

Ook wat cyberbeveiliging betreft, volgen de banken de situatie op de voet en passen zij de beveiligingssystemen aan waar nodig. Bescherming tegen computeraanvallen is een belangrijke en permanente prioriteit voor de Belgische banken. Zij stellen alles in het werk om de veiligheid van persoonsgegevens, financiële activa en de continuïteit van de dienstverlening blijvend te waarborgen.

go to top