3 min leestijd
Logo duurzaamheidslabel

Je geld beleggen is één ding. Je geld beleggen in een duurzaam project is iets anders. Sinds kort is er een label dat het je makkelijk maakt: zie je een fonds met zo’n duurzaam label, dan ben je er zeker van dat je niet investeert in schadelijke activiteiten voor mens, dier, maatschappij of planeet.

Vandaag kan je kiezen uit 311 verschillende fondsen die het label dragen.

Waarom is een duurzaam label nodig?

Duurzaam beleggen zit in de lift. Op vier jaar tijd (tussen 2013 en 2017) steeg het volume aan duurzame beleggingen op de Belgische markt van 7,7 miljard euro naar 24,1 miljard euro.

Maar het was tot nu toe niet altijd duidelijk wat een “duurzame belegging” exact is. Elk fonds had een eigen definitie van duurzaamheid. Maar beleg je dan enkel nog in fossielvrije activiteiten? Of betekent duurzaam dat een bedrijf investeert in pakweg duurzame bosbouw? Of nog: is duurzaam altijd gelinkt aan het milieu?

Om op al die vragen een duidelijk antwoord te geven, heeft Febelfin - samen met stakeholders binnen en buiten de financiële sector – in het voorjaar van 2019 een minimale kwaliteitsnorm uitgewerkt.

Die norm sluit schadelijke activiteiten uit, moedigt bedrijven aan om duurzaam te ondernemen en zet hen aan om daarover correct te rapporteren. En nee, de norm kijkt niet enkel naar het milieu. De beleggingen worden ook gescreend op prestaties op gebied van sociaal beleid en goed bestuur.

Fondsen die denken aan de minimale norm te voldoen, moeten een aanvraag indienen en worden uitvoerig beoordeeld. Eerst door een controle-orgaan dat bestaat uit Forum Ethibel en de academische instellingen ICHEC en UAntwerpen, en later door het onafhankelijk labelagentschap CLA (Central Labelling Agency).

Raken de fondsen door deze controle, dan krijgen ze het duurzaamheidslabel uitgereikt. Dankzij dit strenge proces ben jij als belegger zeker dan een duurzame belegging niet enkel een holle term is maar effectief goed is voor mens, maatschappij of planeet.

Hoe zoek ik duurzame beleggingen?

Op de website www.towardssustainability.be staan alle beleggingen opgelijst die het duurzaamheidslabel mogen dragen. Van elk van hen mag je zeker zijn dat ze sowieso aan de minimale kwaliteitsnorm voldoen.

Maar er is meer: elk gelabeld product heeft een eigen webpagina en een Sustainability ID. Daarmee zie je meteen op welke manier het beleggingsproduct duurzaam is. En vindt je dus ook makkelijk de belegging die het best bij je persoonlijke overtuigingen past.

Nog meer weten over de minimale norm en het duurzaamheidslabel? Lees hier het persbericht van Febelfin.

Meer lezen? Check dan zeker ook ons persbericht.

Lees meer
go to top