2 min leestijd

De betogingen voor de coronacrisis liegen er niet om: het klimaat is hot. Willen we de doelstellingen van Parijs halen en de CO2-uitstoot stevig inperken, dan is een grondige omslag noodzakelijk. Ook de financiële sector speelt daar een rol in, net zoals de overheid.

klimaat

#1 Groene leningen

In België staan heel wat verouderde woningen die smeken om een milieubewuste make-over. Maar de meeste Belgen hebben wat hulp nodig om hun woningen energiezuinig te maken.  Groene leningen moeten mensen aanmoedigen om energiezuiniger te gaan wonen. Bij obligatie-uitgiftes is trouwens al vastgesteld dat het groene karakter van een obligatie gunstigere financieringsvoorwaarden oplevert voor de uitgever.

#2 Leasing als duurzame financieringsoplossing

Nieuwe diensten vragen aangepaste financieringsoplossingen. Zo kunnen de banken mee de opkomst van de circulaire economie ondersteunen door nieuwe vormen van zekerheden en financiering uit te werken. Maar daarvoor moeten eerst nog een aantal juridische obstakels uit de weg worden gewerkt.

#3 Label voor duurzame producten

De maatschappelijk bewuste consument belegt liever niet in activiteiten die schadelijk zijn voor mens, milieu of maatschappij. Daarom heeft Febelfin, in overleg met de banken, de vermogensbeheerders en het maatschappelijk middenveld een kwaliteitslabel uitgewerkt voor duurzame financiële producten, zoals beleggingsfondsen. Met het nieuwe label wil de financiële sector het aanbod aan duurzame financiële producten verbeteren en stimuleren.

Terug naar het dossier
go to top