3 min read

Bij ‘recovery room’-fraude worden beleggers die eerder al werden opgelicht (bv. via boilerroom fraude), ongevraagd gecontacteerd met het voorstel om hen te helpen hun geld terug te krijgen.

Typen

Hoe werkt het?

De fraudeurs contacteren je online of bellen je op, waarna ze hun hulp aanbieden om je geld te recupereren. Voor je die hulp krijgt, moet je eerst een vergoeding betalen of een rekening openen op een handelsplatform.

Ondanks de beloften zie je je verloren geld nooit terug en verlies je bovendien de vergoeding die je hebt betaald voor de zogezegde hulp.

De oplichters die schuilgaan achter een recovery room zijn vaak dezelfde als de oorspronkelijke oplichters. Soms zijn het andere fraudeurs die lijsten van fraudeslachtoffers hebben gekocht.

Was je ooit slachtoffer van beleggingsfraude, weet dan dat de oplichters je opnieuw kunnen viseren of je gegevens kunnen doorverkopen.

Wees op je hoede: als je eerst geld moet storten vóór de andere partij een dienst verleent, dan is dit fake! Wanneer ze eerst geld vragen, moet er een belletje rinkelen: dit is een duidelijke aanwijzing van een frauduleus aanbod.

Enkele tips tegen ‘recovery room’-fraude

  1. Controleer altijd de identiteit van de aanbieder: naam, maatschappelijke zetel, vestigingsland, contactgegevens,..
  2. Vertrouw nooit een aanbieder die je niet duidelijk kan identificeren. Als de onderneming buiten de EU is gevestigd, weet dan dat er moeilijkheden kunnen ontstaan wanneer je in een conflictsituatie terechtkomt en gerechtelijke stappen wilt nemen.
  3. Wees beducht voor 'cloned firms': ondernemingen die zich uitgeven voor andere, legitieme ondernemingen waarmee ze geen enkele band hebben. Tip: door e-mailadressen of de contactgegevens van beide ondernemingen te vergelijken, kan je fraude op het spoor komen.
  4. Wees op je hoede voor ‘cold calling’: Neemt iemand online of telefonisch contact met je op met een financieel aanbod zonder dat je daar vooraf om hebt gevraagd? Dat is vaak een frauduleuze praktijk.
  5. Kijk uit als je contactpersoon je vraagt om geld over te maken naar een bankrekening in een ander land dan waar de aanbieder gevestigd is.
  6. Vraag de aanbieder altijd om je duidelijke en verstaanbare informatie te bezorgen. Lees die informatie met een kritische blik.
  7. Als de aanbieder een bijkomende betaling vraagt, is dat vaak een teken van fraude.

Maar vooral: wees waakzaam als een verkoper je buitensporige winst belooft. Als een rendement te mooi is om waar te zijn, is dat meestal ook zo!

Achterdochtig of slachtoffer van deze fraude?

Ben je bang dat een aanbod een poging tot oplichting is?

Ben je slachtoffer van beleggingsfraude of kredietfraude en weet je je geen raad?

Neem dan meteen contact op met de FSMA (+32(0)2 220 52 11) of via het contactformulier.

go to top