3 min read
man_woman_plants_nature

Of je nu een beginneling of ervaren rot bent op het vlak van beleggen, je hebt mogelijk overwogen om je te verdiepen in duurzame beleggingen. Hoe dan ook: het is niet altijd gemakkelijk om je weg te vinden in de grote hoeveelheid fondsen die er bestaan.

Om het wat eenvoudiger te maken, is er een jaar geleden een duurzaamheidslabel in het leven geroepen: Towards Sustainability. Op dat moment droegen 311 fondsen het label. Ondertussen werden al bijna 500 beleggingsproducten gelabeld. Het aanbod wordt dus alsmaar groter en zo kun je investeren in producten die het beste bij jouw persoonlijke overtuigingen passen.

towards sustainability label

Het label als antwoord op het groeiend belang van duurzaamheid in onze maatschappij

Consumenten vinden duurzaamheid steeds belangrijker, in heel wat aspecten uit hun dagelijks leven. Dat geldt ook op het vlak van beleggingen. De laatste jaren was er een enorme toename aan duurzame beleggingen.

Nochtans is het niet altijd eenvoudig om te weten wat er precies achter een duurzame belegging schuilgaat en waarom een financieel product zo wordt bestempeld. Het begrip duurzaamheid heeft namelijk heel uiteenlopende definities.

Daarom werd in 2019 het Towards Sustainability-initiatief gelanceerd op aansturen van de financiële sector en andere sectoren. Dat had twee doelen:

  • Minimumvereisten voor duurzame financiële producten vastleggen door een kwaliteitsnorm in het leven te roepen.
  • Beleggers een instrument geven, namelijk het label, om hen te begeleiden in hun zoektocht naar duurzame producten.

Dat duurzaamheidslabel en het uitgebreide aanbod van duurzame producten waarop het van toepassing is, weerspiegelt het engagement van de financiële sector om te voldoen aan de maatschappelijke behoeften en consumentenverwachtingen rond duurzaamheid.

Een website met een overzicht van duurzame beleggingen

De website Towards Sustainability geeft een overzicht van alle beleggingen die het duurzaamheidslabel mogen dragen. Dat zijn er momenteel 494. Met dat label kun je erop vertrouwen dat elke belegging aan de kwaliteitsnorm voldoet.

Elk gelabeld product heeft ook een eigen webpagina met duurzaamheidscategorieën. Zo kun je meteen zien op welke punten het beleggingsproduct duurzaam is. Door die informatie kun je tot in de details nagaan of een bepaald product aan jouw specifieke persoonlijke verwachtingen voldoet.

go to top