2 min read

Op vrijdag 10 en maandag 13 april zijn de Belgische banken gesloten. Digitaal betalen en bankieren blijft net zoals altijd perfect mogelijk. Consumenten kunnen dan ook zonder problemen digitaal (met de smartphone en de kaart) betalen. Febelfin raadt iedereen wel aan om zijn of haar overschrijvingen tijdig in te plannen. Tijdens het verlengde paasweekend duurt het namelijk wat langer voordat geld overgeschreven wordt, tenzij je voor een instantoverschrijving kiest.

Plan overschrijvingen tijdig in

Febelfin raadt iedereen aan om zijn of haar overschrijvingen tijdig in te plannen zodat hij / zij niet voor onaangename verrassingen komt te staan. 

Wanneer je een overschrijving digitaal uitvoert, ontvangt de bank van je begunstigde die overschrijving normaal gezien een (bankwerk)dag nadat je eigen bank ze heeft uitgevoerd.

Door het verlengde weekend is het mogelijk dat de betaling opschuift. Zowel op vrijdag 10 april, tijdens het weekend van 11 en 12 april als op maandag 13 april zullen er geen betalingen verwerkt worden.

Dit kan betekenen dat als je een overschrijving doet in de loop van donderdag 9 april, je begunstigde de betaling niet op vrijdag maar wel op dinsdag 14 april zal ontvangen.

Uiteraard zijn er uitzonderingen: overschrijvingen naar een begunstigde bij dezelfde bank als jezelf, gebeuren bijvoorbeeld sneller.

Met een instantbetaling gebeurt de overschrijving meteen

Kiest een consument voor een instantoverschrijving, dan zal zijn of haar betaling geen vertraging hebben. Zo een instantoverschrijving wordt onmiddellijk verwerkt, 24 uur op 24. Dus ook ‘s nachts, op feestdagen en in een (verlengd) weekend. 

De volgende 18 banken bieden instantoverschrijvingen aan: Argenta, Bank de Kremer, Bank J. Van Breda & C°, Bank Nagelmackers, Belfius Bank, Beobank, BNP Paribas Fortis, bpost bank, CBC Banque, CPH Banque, Crelan, Europabank, Fintro, Hello bank!, ING België, KBC Bank, KBC Brussels en vdk bank.

Banksluitingsdagen

De volledige lijst met banksluitingsdagen voor 2020 is hier te raadplegen.

Need more info?

All press releases